Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1868821 www.bgdnes.bg

Петорна експертиза за Белнейски: Няма ясни доказателства, че Лазар Колев е имал съучастник

Петорната съдебно-медицинска експертиза, представена и приета днес в Апелативен съд в Пловдив, не може да докаже със сигурност, че Лазар Колев не е бил сам при ликвидирането на сестрите Белнейски.


ДНК профил на Колев обаче е намерен в биологичния материал под ноктите на Росица и във вагиналните натривки от Христина. Изследваният материал е недостатъчен, за да се каже със сигурност имал ли е Колев съучастник в зверството.

Реклама

Все пак според експертите, изготвяли експертизата, присъствието на втори човек не е изключено. Днес единственият обвиняем за смъртта на момичетата обжалва доживотната си присъда, постановена от Окръжен съд Пазарджик, пред пловдивските магистрати. Делото бе върнато от Върховен касационен съд за ново разглеждане заради пропуски. Адвокатът на подсъдимия - Марин Марковски, поиска нова експертиза.

Процесът се точи от години. По него има десетки томове папки, над 50 свидетели и още толкова експерти бяха изслушани. Анализ на експертизите е правен в различни лаборатории в чужбина. Според експертите, разминаванията на заключенията се дължат на недостатъчния биологичен материал, който им е бил пратен.

Лазар Колев е признат за виновен за това, че на 28 януари 2006 г. с брутална жестокост и по особено мъчителен начин е убил сестрите Христина и Росица Белнейски. Колев е осъден на доживотен затвор без право на замяна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама