Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18690074 www.bgdnes.bg

Кучето робот Рошко става следовател

*Разпознава лица, изпълнява команди 

*Животното с изкуствен интелект може да се движи по различни терени, носи товар до 10 кг 

Куче с изкуствен интелект помага на учени в лабораторията "Изкуствен интелект и CAD системи" в София. Екипът шеговито го кръщава Рошко, въпреки че няма нито един косъм по тялото си, и го приема като домашен любимец.

Реклама

"Тази роботизирана платформа се различава от другите с това, че може да ходи, дори да тича. Има четири крака и външно наподобява куче, което много добре го вписва в човешката среда", споделя пред "България Днес" доц. д-р инж. Радослав Милчев, ръководител на лабораторията.

Като всяко уважаващо себе си куче и Рошко може да изпълнява команди. Подскача на два крака, подава лапа и сяда. Животното с изкуствен интелект може да се движи по различни видове терени и да носи товар до 10 килограма.

"Интегрираме го и го обучаваме лека-полека да може да разпознава лица, хора, предмети. Такъв робот винаги може да влезе в среда, която не е особено гостоприемна за хората. Мислим по-сложни проекти, като това да може да сканира, да анализира риска в дадената сграда, откъде е най-близкия път за евакуация", допълва експертът.

Рошко вече е ходил на няколко изложения и напълно разбираемо предизвиква истински фурор сред посетителите. Стопаните му готвят блестящо бъдеще, тъй като имат намерение да го правят следовател. Един от членовете на екипа е работил съвместно с нидерландски учени по проект, в койо изкуствен интелект събира информация за убийства из цялата страна, анализира ги и автоматизира частично работата на полицаите. Плановете за Рошко в бъдеще са да може да следи развитието на даден криминален случай, да събира цялата информация от новинарски сайтове, да я анализира и впоследствие да направи профил на дадения убиец, с което да помогне на разследващите.

Засега роботизираното животно тича нагоре-надолу по стълбите и в двора на лабораторията и се опитва да се ориентира чрез термокамери за случващото се около него.

Реклама
Реклама
Реклама