Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1869656 www.bgdnes.bg

Березовски се обесил

Руският олигарх и беглец в Англия Борис Березовски е починал от обесване, сочат резултатите от аутопсията.

Според британската полиция причина за смъртта на 67-годишния милионер не е удушаване, каквито информации се появиха в началото на седмицата. Най-вероятно критикът на руския президент Владимир Путин се е обесил, макар Скотланд ярд да се въздържа от официално посочване на самоубийство. Все пак следователите уточняват, че "патоанатомите не са открили нищо, което да говори за насилие или участие на друг човек в смъртта му", предава ИТАР-ТАСС.

Реклама


Тялото на знаковия през 90-те бизнесмен бе намерено в събота в дома му на границата между графствата Бъркшър и Съри. Березовски лежал в банята, а първоначалният оглед не намери следи нито от оръжия, нито от забранени субстанции. Бившата му съпруга Галина Бешарова обаче разказа пред в. "Дейли мейл", че до Березовски е видяла шал.

Това веднага подхрани версиите за удушаване, макар че познатите му не изключват сам да е сложил край на живота си. За това намекват твърденията, че някогашният съсобственик на нефтения гигант "Сибнефт" и на тв компанията ОРТ бил напоследък в дълбока депресия най-вече заради финансовите си неудачи.

Интересното е, че имението е притежание на Галина - втората съпруга на магната, с която шумно се разведе през 2011 г. След едногодишен процес Березовски се съгласи да й плати рекордна сума - между 165 и 220 млн. паунда, което е най-голямото обезщетение в бракоразводната история във Великобритания.

След развода Березовски живееше с младата Елена Горбунова, но връзката им не продължи дълго. Според руските медии в последните месеци той е бил предимно сам, а Горбунова го изоставила, след като фалитът му започнал да се очертава все по-видимо.
Докато британската полиция продължава да души около живота на противоречивия магнат, Москва полага сериозни усилия да сложи ръка върху останалото му имущество.


Допреди няколко години се смяташе, че бившият зам.-шеф на Съвета за национална сигурност на Русия и доктор на техническите науки притежава 1,3 млрд. долара. Въпреки че загуби доста, най-вече покрай делата си с бившия партньор Роман Абрамович, в портфолиото му все са останали няколко десетки милиона, към които сега гледат руските власти.

Руската главна прокуратура продължава действията си за запориране на активите, незаконно придобити от Березовски, обяви в понеделник заместник-главният прокурор Александър Звягинцев. От 2001 г. насам, когато бизнесменът избяга в Англия, Русия го съди за неправомерно забогатяване. Преди години руснаците успяха например да сложат запор на яхтата му във Франция.

Реклама
Реклама
Реклама