Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18696799 www.bgdnes.bg

Петър Вучков: Направете Голяма Богородица официален празник

Трябват ни повече делници и по-малко почивни дни, заяви певецът Панайот Панайотов 

"Нека направят Голяма Богородица официален празник. Аз съм вярващ човек и не виждам нищо лошо в предложението."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" легендарният телевизионен водещ Петър Вучков по повод предложението на патриарх Даниил за официализиране на празника Успение Богородично, който отбелязваме на 15 август.

И тази година хиляди християни почетоха светия ден, на който празнуват жените с едно от най-разпространените имена в България - Мария. Патриархът отслужи литургия в кюстендилския храм "Успение Богородично" за здраве и берекет. След тържеството духовното лице изрази своето искрено желание големият ден да бъде официален и неработен, както в Гърция и Румъния. В южната ни съседка празникът се чества изключително тържествено и дори е обявен за Летния Великден. Много хора използват почивните дни за отдих и успяват да се приберат по родните места, за да прекарат време с най-близките си. На този етап 15 август вече е неработен в някои български общини и не е далече времето, когато ще се обяви за общонационален, каза още Даниил.

"Много хубав празник е. Чествам го по стар стил - на 28 август. "Панаия" на гръцки означава Богородица и се води, че имам имен ден, не знам доколко е вярно. Няма проблем да го направят официален, но имам една препоръка към моя народ: "Стига празнувахте, а работете повече". Твърде много празници има, държавата ги е узаконила. Сливат дните, тръгват към Гърция с колите си. Голяма простотия. Изобщо не се работи", сподели пред "България Днес" певецът Панайот Панайотов.

Изпълнителят е непоколебим в становището си и смята, че макар Голяма Богородица да е един чудесен празник, не е нужно да се измислят все нови и нови почивни дни.

"Мисля, че истинските празници са измислени преди много, много години. Не ни трябват нови, а повече делници. Искам българинът да се труди!", категоричен е Панайотов.

Четете още

Петър Вучков много внимава в жегите

Петър Вучков много внимава в жегите

Петър Вучков всяка неделя на църква

Петър Вучков всяка неделя на църква

Петър Вучков търчи по промоции

Петър Вучков търчи по промоции

Петър Вучков: Страх ме е от земетресенията!

Петър Вучков: Страх ме е от земетресенията!

Реклама
Реклама
Реклама