Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18696971 www.bgdnes.bg

2-месечно бебе с фотосесия под вода

*Снимки без суета и скрупули 

*Малката Кая се усмихва за първи път, когато я потапят 

Едва на два месеца и половина бебе Кая може да се похвали с подводни снимки. Мъничето безстрашно се гмурка в басейн в Етрополе край София и успява да задържи дъха си под вода. Именно тогава се усмихва и за първи път в живота си. Разбира се, малката русалка не е сама. С нея е майка й Ина Димитрова, която й помага за нестандартната фотосесия.

"Винаги съм си мечтала, като имам дете, да го снимам под водата, тъй като моят живот е изцяло свързан с подводния свят. Покрай раждането тази идея не беше на дневен ред, но Пламена ми се обади и ме покани на снимки", разказва пред "България Днес" майката.

Реклама

Ина Димитрова е водолазна инструкторка, която през 2015 г. достигна дълбочина от 201 метра в Червено море, с което постави световен рекорд за гмуркане за жени в открити морски води. Неведнъж тя е позирала на морското дъно за подводната фотографка Пламена Милева, която също има няколко награди за работата си.

"Кая се държа доста смело. Разбира се, имаше моменти, в които плачеше, когато например водата й се стичаше по лицето, но всичко мина добре. Идеята е, че едно бебе може да задържа дъха си под водата, тъй като в първите четири месеца след раждането пази така наречения брадикардичен рефлекс. Това е спомен, който децата имат от утробата на майката, и може да се тренира", допълва Ина.

Предизвикателната фотосесия продължава около 15-20 мин. Сред едно от най-големите предизвикателства е намирането на подходящо място. Кая не е единственото бебе, което Пламена снима под вода, и фотографката е добре запозната с процеса. Първият й модел е синът й, който потапя едва на 3-месечна възраст преди 14 години.

"Трябва да се има предвид, че това е новородено, с много деликатна кожа. Условията, в които се потапя, трябва да са стерилни, изисква се по-сериозно контролирана водна среда, в която да няма много химия, да бъде достатъчно чиста и топла водата. Много е важно и родителите да не изпадат в паника", съветва Милева.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама