Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1869760 www.bgdnes.bg

В разследването срещу Мирослав Найденов са използвани СРС-та

Прокурор Божидар Джамбазов от Софийска градска прокуратура обяви днес пред журналисти какви са обвиненията срещу бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. Срещу него са повдигнати три обвинения.

По думите на Джамбазов, първото обвинение е за обещаване на подкуп от 200 хил. лв. на бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Обещанието е свързано с искане за неправомерно възстановяване на ДДС.

Реклама

Второто обвинение е за оказана принуда върху бившия директор на ДФЗ Светослав Симеонов и върху органите на досъдебното производство. Става дума за наблюдаващия прокурор Тренчев.

Третото обвинение е за оказване на влияние с цел да се реализира проект по отношение на определена фирма.

Бившият министър е освободен под гаранция от 10 хил. лв. Той вече е бил разпитван.

Разследването срещу Найденов тръгва през 2009 година по сигнал на ДАНС за нередности в ДФЗ. Тогава то се е водело срещу неизвестен извършител. В хода на разследването стават ясни имената на хората, замесени в злоупотребите и неправомерното реализиране на проекти във фонда, свързани със земеделски субсидии. Тогава се установяват данни и за другите престъпления.

По думите на Джамбазов, преписката за делото срещу Найденов, която е била в Инспектората на Върховна касационна прокуратура, чак сега е открита, че съществува.

Натискът, който Найденов е оказал на Симеонов, е имал за цел да попречи на наблюдаващия прокурор Тренчев да работи по делото.

В първоначалният ход на разследването в средата на 2010 година са събрани доказателства, но вследствие вероятно на този натиск част от свидетелите са си сменили показанията, обясни Джамбазов.

Той беше категоричен, че делото няма нищо общо с политическите събития. Първоначално делото е водено срещу неизвестен извършител. В разследването са използвани СРС-та, но прокурорът отказа да поясни дали роля в това има Калина Илиева.

Реклама
Реклама
Реклама