Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18698417 www.bgdnes.bg

Две села във война за първия градинар

*Поликраище и Драганово се цакат с паметник и фестивали 

*Карат се кой е научил европейци да отглеждат плодове и зеленчуци 

Лют спор водят от години великотърновските села Поликраище и Драганово. Двете населени места не могат да се разберат помежду си откъде тръгва първият български градинар. Залогът е голям, тъй като става дума за родоначалника на градинарството не само в България, а в цяла Европа.

"Хора и от двете села заминават още в началото на XX в. да живеят и работят в чужбина. Ние сме съседни села, наистина се спори, но не мога да кажа докъде е стигнал въпросът", споделя пред "България Днес" Елисавета Попгеоргиева от читалище "Развитие" в Поликраище.

Реклама

"Спорът ни е като Стогодишната война", шегува се драгановският кмет Иван Кишев.

На 21 септември, в началото на есента, за 13-и път в Драганово ще има Празник на градинаря, който отдава почит и възхвала на тежкия труд на хилядите мъже от селото, научили европейците как се отглеждат хубави плодове и зеленчуци. Седмица по-рано се организира такъв и в Поликраище за 16-а поредна година.

"Ние правим Празник на плодородието - ден година храни. Ще приготвим зеленчукова градинарска чорба с всички продукти, които има в момента, и ще отдадем почит на първите градинари, които са тръгнали от нашето село", допълва Попгеоргиева.

Следващата седмица в Драганово също ще приготвят градинарска супа и ще има богата програма. Всъщност единствената разлика между двата празника е името. Драгановци ще поднесат венци и цветя на Паметника на драгановските градинари. Монументът е единствен по рода си в страната, като преди 11 години жителите на селото сами събират пари за него.

И двете села са известни със своето задгранично градинарство, което води началото си още от годините на османското владичество. И днес градинари от двете населени места се трудят в страни от Централна Европа, като най-сериозно е присъствието им в Будапеща, Виена и Братислава. Към днешна дата хората и от Поликраище, и от Драганово гледат по нещо в двора си, като най-предпочитани са доматите и чушките, от които става чудесна салата, а и лютеница за зимата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама