Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1869912 www.bgdnes.bg

Стоичков е нашето знаме

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Георгиев, защо една студентска организация като тази, която оглавявате, създаде движението "Орлов мост", което има амбиции в политиката?

- Основната ни цел е да сформираме гражданско обединение, състоящо се от неправителствени организации, които са неполитически и неоцветени. Мисията ни е да дадем правото на гражданите да изразят своя вот. Народът, доколкото ние разбрахме от протестите, иска гражданско участие и контрол в управлението на страната. Но как ще бъде осъществено това и как ще бъдат избрани участващите граждани никъде не беше ясно посочено. И понеже се притесняваме хората за пореден път да не бъдат употребени и да им бъдат посочени лица, които трябва да изберат, ние - студентите и обединените неправителствени организации, направихме платформа. В нея гражданите могат сами да номинират своите представители и в управлението на държавата.

Реклама

- Защо решихте точно Христо Стоичков да стане лице на вашето движение?

- При срещите със студентите и неправителствените организации аз попитах присъстващите и немалка част от хората припознаха като водач г-н Стоичков. Свързахме се с него, както и с много други хора, но знаме на това, което правим, е г-н Стоичков. Той неведнъж е доказвал, че е обединител на нацията, особено в моменти, когато липсват вяра, мотивация и желание въобще за участие в процесите, което си е явно безверие. Смятаме, че човекът, който неведнъж е обединил България, и то при хубави поводи, е подходящ да поведе и този път. Важното е хората да могат сами да изберат своите представители, а не да гласуват за вече избрани такива. В този първичен вот, който организираме, хората могат да номинират дори себе си, както и свои приятели или пък известни личности. Така ще видим какво наистина гражданите искат. Това е нашата основна цел, която не е користна и политизирана.

- Казвате, че вашето движение не е политическо оцветено. Привличането на Стоичков обаче породи съмнения, че се превръщате в прикрито разклонение на ГЕРБ?

- Това са спекулации. Ние категорично заявихме пред г-н Стоичков, че ако той има партийна принадлежност или симпатизира на определени партии, ние няма да работим с него и няма да го припознаем като водач и знаме на нашата организация. Той категорично отрече. Аз смятам, че г-н Стоичков е уважаван човек, който държи на думата си, така че друго не мога да кажа.

- Неяснота има и около наема на зала "Арена Армеец". Кой го плати?

- Г-н Стоичков осигури средствата. Всичко, което беше необходимо, е покрито от него лично.

- От организацията "Промяна за студентите" обаче се разграничиха от вашите действия. Защо има разделение в студентските среди?

Реклама

- Никога не сме претендирали да изразяваме единодушното мнение на 280 000 студенти. Това е невъзможно. Всичко, което правим, е свързано с това студентите в България да участват активно в процесите на управление и контрол на държавата. Те години наред имат своите искания, но те остават нечути. Ние трябва да действаме, за да не чакаме и да се молим някой да ни чуе.

- Нормално ли е една организация като представителството на студентските съвети да се намесва в политиката?

- Именно Националното представителство на студентските съвети (НПСС) е органът, който трябва да прави политики в сферата на висшето образование и науката. Ние имаме не едно и две писма от Европейския студентски съюз, където сме равноправни членове. Там над 35 държави нееднократно критикуват националната студентска организация, че не участва активно в обществените процеси. Ние не сме политически обвързани като организация, но това не означава, че трябва да стоим отстрани. Целта е студентите да не станат поредните емигранти.

- Как ще коментирате решението на ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев да ви забрани да заседавате в сградата на Алма матер?

- Не знам причината каква е. Действително заседанието, което беше инициирано от движение "Орлов мост", няма да се състои в сградата на Софийския университет, а в клуб "Синият лъв" до Народния театър.

- Имате ли конфликт с ректора?

- Аз личен и професионален конфликт с проф. Илчев нямам и не съм имал.

Реклама
Реклама
Реклама