Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1869920 www.bgdnes.bg

Смеят ни се заради Стоичков

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Златков, защо вашето движение не одобри срещата на другия студентски съюз в "Арена Армеец", където присъства и Христо Стоичков, и се възпротивихте срещу техните действия?

- Много беше странно как се стигна до учредяването на това движение "Орлов мост". Една организация като Националното представителство на студентските съвети (НПСС) трябва да представлява студентите и да защитава интересите им. В продължение на няколко години организацията не само не защитаваше интересите на студентите, а дори заставаше против нас, когато искахме подобряване на качеството на висшето образование. Изведнъж в тази динамична за страната обстановка НПСС реши да излезе на първа линия и да влезе в политиката.
Първо, не одобряваме самата организация, защото е непозната на студентите и единственото, което прави, е да харчи парите им, без да дава отчет. Второ, никой не е оторизирал студентските представители да правят политическо движение. Трето, огромен интерес буди точно избирането на Христо Стоичков за представител на студентите. Той е футболист и няма нищо общо с академичната общност. Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев много хубаво се изрази - водачеството на Стоичков на студентските протести може да се сравни единствено с това проф. Илчев да бъде в наказателното поле на футболен мач. Отделно няма яснота кой плаща за наема на "Арена Армеец" и всички тези автобуси, които пристигнаха - 90% от присъстващите не бяха студенти, а хора, събрани от различни краища на България.

Реклама

- Възможно ли е да са били взети пари от бюджета на НПСС?

- Може и така да е. Бюджетът на НПСС се сформира от процент от студентските такси. Въпросът е дали е редно НПСС с нашите пари да плаща огромен наем за спортна зала и автобуси. Според мен отговорът категорично е не.

- Заговори се, че Стоичков е платил наема в знак на подкрепа към каузата.

- Това беше опровергано, като се появи информация, че НПСС са платили. В обществото не е ясно кой дава пари. Дори да го прави Стоичков - защо той го прави, за да помага на студенти от собствения си джоб? Наемът въобще не е малък - става въпрос за хиляди левове.

- Смятате ли, че по подобен начин студентите трябва да участват в политиката или имате други виждания?

- Не одобряваме начина, по който нещата се случват в момента. Студентите, които ни представляват пред политическите и държавните структури, всъщност са вечни студенти. Те постоянно презаписват магистратури, и то платено, за да си стоят на постовете в студентските съвети. Никой не ги познава. Цялата система трябва да тръгне отдолу и самите студенти да избират кой да ги представлява. В петък в Софийския университет организираме свободна отворена студентска среща, на която всеки може да дойде и да говорим за студентското представителство. Цялото общество сега се смее на студентите, защото са избрали Христо Стоичков за техен лидер. А това не е така - избрал го е човек, който е издигнат на поста си с 19 гласа от общо 280 000 студенти.

- Какви са изгодите в студентските съвети, за да се уреждат в тях?

- Всеки студентски съвет има голям бюджет. За пример съветите на Софийския университет, УНСС и Медицинския университет имат бюджети над 100 000 лева. Плюс това тези хора имат позиции в държавните структури. Отделно НПСС има друг бюджет, който се сформира от 10% от членския внос на всички студентски съвети в България. Става въпрос за много пари, които не се отчитат, а и може да се оказва много голямо влияние в обществото.

Реклама

- Кои проблеми на студентите не срещат разбиране от хората в НПСС?

- През 2010 г. есента, когато бяха орязани субсидиите за университете с 1/3, имаше големи протести, които ние организирахме. На последния митинг излязоха повече от 6000 студенти. Тогава НПСС обяви, че не подкрепя нашите искания и сме били политизирани. Година по-рано отново имаше големи протести покрай убийството на Стоян Балтов. Тогавашният председател на НПСС заяви, че протестират не студентите, а други хора.

- Движение "Орлов мост" взе Стоичков за свое лице, а вашето движение "Промяна" ще привлече ли някого за каузите си?

- Ние няма да викаме футболисти или други хора. Становището за действията ни трябва да излезе от самите студенти. Няколко души не можем да решаваме от името на цялата общност. Трябва ясно да се очертае как става изборът на студентските представители и тяхното отзоваване. В момента по-лесно е ректорът на Софийския университет да бъде освободен от длъжността си, отколкото председателят на НПСС.

- Вие имате ли амбиция да влизате в политиката?

- Абсолютно никакви.

Реклама
Реклама
Реклама