Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1870141 www.bgdnes.bg

Станишев изхвърли двамата Руменовци

Бисерка БОРИСОВА
Лидерът на БСП Сергей Станишев и Изпълнителното бюро на партията оставиха извън кандидатдепутатските листи Румен Овчаров, Румен Петков и Емилия Масларова.
На практика тримата са единствените "порязани" сред "старите муцуни" на БСП. Всички останали до болка познати и неприсъстващи в листите червени политици - Любен Корнезов, Петър Димитров, Бойко Великов, Асен Гагаузов, вече заявиха, че сами се оттеглят. Ден преди водачите да бъдат обявени обаче, порязаната социална министърка Масларова даде да се разбере, че няма намерение да излиза в "политическа пенсия". Преди нея Румен Овчаров зае същата позиция с думите "Кой е казал, че съм стар?У Румен Петков също се закани "да не се даде без бой".
Очевидно Станишев не се е уплашил от заканите на тримата си някогашни министри, защото най-безцеремонно ги отсвири. В Плевен и Пловдив, където досега лидери бяха Петков и Захари Георгиев, за водач бе определен Стефан Данаилов. В Стара Загора пък, където водач бе Емилия Масларова, се настани самият Станишев, което на практика обрече всички евентуални "обжалвания" на бившата соцминистърка. Лидерът на БСП ще е начело и на листа в София.
От прочита на водачите става ясно, че дългоочакваното обновление - поне по лидерските места, се отлага. До момента местните структури бяха предложили предимно местни лидери. Почти до един те не намериха място сред първите. Така в Благоевград се настани бившият губернатор на тройната коалиция Емил Костадинов, в Бургас изненадващо отиде Димчо Михалевски, а считаният за водач на бургаската листа Пламен Орешарски пое варненската. Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Мая Манолова и Ангел Найденов запазиха досегашните си региони - съответно Шумен, Ямбол, Видин, Кюстендил и Перник. Антон Кутев е водач в Силистра, а Георги Божинов - в Разград. Монтана бе поверена на Младен Червеняков, а младежкият лидер Явор Гечев отиде в Добрич. Другата млада надежда на БСП - депутатът Драгомир Стойнев, бе пратен в Хасково, където столетницата няма голям шанс. Бившият шеф на здравната каса Емил Райнов оглави листата в Габрово. Шефката на социалистите във Велико Търново Мариана Бояджиева оглавява местната листа и е една от малкото одобрени номинации на местна структура. В тази графа може да влезе и одобряването на Дора Янкова за водач в Смолян и на Милко Багдасаров - в Кърджали. В 24-ти МИР в столицата начело ще бъде бащата на "Ку-ку" Петър Курумбашев. Водач в досегашния 23-ти МИР на Овчаров ще бъде общинският съветник Жельо Бойчев.
Голямата изненада бе определянето на Светла Бъчварова в Пловдив-област. До момента за сигурен водач на тази листа се спрягаше бизнесменът Георги Гергов. Какви са били мотивите Гергов да не е начело - така и не се разбра. Неофициално се спрягаха две версии - че той се гласи за вицепремиер при евентуално правителство с участието на БСП или за кандидат-кмет на БСП на местния вот след около 2 години.


Посякоха "първанките"

От т.нар. хора на президента Първанов единствената, която намери място като водач на листа, е Корнелия Нинова - в София-област. Социалистите веднага коментираха, че там БСП няма силни позиции и Нинова с много голяма вероятност изпада от следващия парламент.
 


Скандал заради Ламбо

Слухът, че Стефан Данаилов ще води цели две листи, предизвика брожение в червените редици. Неотдавна Ламбо заяви, че е готов да се откаже от политиката. Вчера той каза, че е разочарован от коментарите, че е подлял вода на двамата Руменовци. "Не са ми приятни тези приказки. Те са достойни и верни членове на партията и ме боли от тази работа", каза Ламбо.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама