Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1870317 www.bgdnes.bg

ДНК от Лазар Колев под ноктите на Белнейски

Кристина ДИМИТРОВА

Петорна ДНК експертиза доказва категорично, че под ноктите и на двете сестри Христина и Росица Белнейски ДНК материал от подсъдимия Лазар Колев.
Мъжът, известен в Пазарджишко като Малкия Гангстер, е признат за виновен в това, че на 28 януари 2006 година, за да прикрие изнасилването и блудството с двете момичета, ги е убил по особено жесток и мъчителен начин. Колев е с криминални регистрации за кражба на мобилен телефон и изнасилване. Вчера той застана отново пред съда по делото за убийството на Христина и Росица, след като процесът започна отначало на втора инстанция в Пловдивския апелативен съд.
На вчерашното заседание в Пловдив бе приета експертизата, изготвена от пет вещи лица за материала, открит под ноктите на двете момичета. У-профилът на Лазар Колев съвпада по направените вагинални натривки на Христина Белнейска, гласи едно от заключенията. "Под ноктите на по-голямата сестра Росица отново е открит материал от обвиняемия, ако е имало семенна течност, тя не се е разпределила навсякъде по тампона", разясни експертът Милан Димитров.
Прокурор Божидарка Попова попита дали може да се направи безспорен и коректен извод. "Експертизата не може да направи извод на кого е този материал", поясни и вещото лице Вяра Гусева.
Защитата на подсъдимия, който е представляван от адвокат Марин Марковски и сина му Димитър Марковски, заяви, че ноктите на сестрите Белнейски са подменени и поискаха поредно ново изследване. Съдът обаче отхвърли исканията им.
"Ноктите на двете момичета са подменени. Веднъж твърдят, че под тях е нямало повече материал за изследване и няколко години по-късно го намират и доказват, че принадлежи на Лазар Колев. Много е съмнителна цялата работа", възмутиха се защитниците на подсъдимия.
В залата се появи и експертът Иван Иванов, който първи е изолирал ДНК профила на Лазар Колев във вагиналните натривки на Христина и под ноктите на Росица Белнейска. "Нямам никакви колебания, че биологичният материал, намерен под ноктите на едната от сестри Белнейски и във вагината на другата сестра, е от подсъдимия Лазар Колев. Никаква грешка не съм допуснал" - каза Иванов.
Той е категоричен, че последната петорна арбитражна комплексна съдебномедицинска експертиза по делото е същата като изготвената от него през 2008 година.
От направените експертизи става ясно още, че е бил изолиран биологичен материал на втори мъж. Засега не е ясно дали мъжът е участвал в убийството. Възможно е той само да е стоял при по-малката сестра, докато Росица е била изнасилвана и убивана, твърдят експертите. Иванов също потвърди, че има и втори ДНК материал, на друго лице, който е изолиран при изследванията. Той е трябвало да бъде сравняван, но не се знае дали това е било направено. Експертът Иванов допълни, че е бил освободен от длъжност от тогавашния министър на вътрешните работи Михаил Миков.
Пледоариите по делото ще продължат и днес.

Престъплението

На 27 януари 2006 година 18-годишната Росица и 3 години по-малката й сестра изчезват. До този момент Лазар Колев не е познавал тийнейджърките, пише в томовете по делото. Колев ги среща в центъра на Пазарджик, когато вече е мъртвопиян. Започнал е да се налива с алкохол от сутринта, не отива и на работа. Отвлича момичетата с колата си. Христина оставя при негов близък, а Росица тръгва с него в неизвестна посока. Момичето е било девствено, показва и медицинската експертиза. Колев изнасилва Росица първо анално, а след това и вагинално. Нанася й побой с твърд предмет и юмруци. В удобен момент Росица Белнейска успява да се откопчи от насилника и скача от колата в движение. Удря главата си, започва да шурти кръв. Лазар Колев се връща с колата, страхува се да не намерят момичето живо и да разкаже какво й е сторил. С бухалка започва да й нанася удари по ръцете и краката, ударът в главата е фатален. След това слага мъртвото тяло на Роси в багажника. Връща се за по-малката сестра, която е при неизвестен мъж - приятел или роднина. Първо я пребива, а след това я изнасилва вагинално. Христина е още жива, когато я натиква в багажника при трупа на сестра й. Откарва момичетата в местността Грамадите, където убива и малката сестра - натиска главата й в снега, докато я задуши. Когато е в затвора, Лазар Колев прави признания за зверствата пред своя съкилийник - Владимир Славов-Иширковеца. Показанията на същия се взимат под внимание в съда. Биологичен материал е изпратен в чужбина, който недвусмислено показва, че под ноктите на сестрите има ДНК на Колев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама