Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18704828 www.bgdnes.bg

Дъщерята на Николай Хайтов от 2 години е на легло

  • Наследничката на писателя пише книга за болестта му
  • Елена няма да участва в тържествата по случай 105 г. от рождението на баща й

Първородната дъщеря на писателя Николай Хайтов - Елена Хайтова, няма да се включи в честванията по случай 105-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, научи в. "България Днес".

Реклама

"От 2 години съм на легло и ми е много мъчно, че нямам възможност да участвам във всичките мероприятия, които се организират в страната по случай годишнината от рождението на моя баща", призна 77-годишната писателка. Тя е първородната рожба на писателя, има и двама по-малки братя - Александър и Здравец.

Николай Хайтов е роден в асеновградското село Яврово на 15 септември 1919 г. През 1938 г. завършва гимназия в Асеновград и заминава за столицата, където записва курс по лесничейство в Агрономическия факултет в Софийския университет. По-късно работи като лесничей из страната. Оттам идва и прякорът му Горския, който е използван и за негов псевдоним в Държавна сигурност. Той е вербуван за агент на Шесто управление и израства до чин полковник от ДС с право на шофьор. До агентурната му дейност се стига, след като е уволнен дисциплинарно от Министерството на горите, без право да работи по специалността си. Заради кражби от горско стопанство "Боровец" в Самоковско през 1951 г. е осъден на 8 г. строг тъмничен затвор. По-късно присъдата е отменена, но 2 г. авторът на знаменитите "Диви разкази", чието авторството е спорно и до днес, седи без работа. И започва да пише за вестниците "Работническо дело", "Кооперативно село". Издига се до главен редактор на списание "Родопи".

"Не съм в родното село на баща ми, в момента съм във Варна, защото така се чувствам по-близо до варненската гимназия "Николай Хайтов", която след кончината му взе неговия патрон и организира големи тържества - на 30 юни - деня на смъртта му, и на 15 септември - рождената му дата", разказа още Хайтова. Професионалната гимназия по горско стопанство и дърворезба заедно с брата на Елена - Здравец, правят състезания за учениците по разказите на Хайтов чрез дърворезбени творения.

"Фондацията на Здравец – "Памет", раздава и награди на най-талантливите деца", хвали се още Елена. Тя разказва, че състоянието й се влошило, когато се наложило лекарите да й направят животоспасяваща операция за отстраняване на жлъчката. "И след това всички стари проблеми се обостриха, но най-вече дисковата ми херния ме повали на легло", споделя писателката и допълва: "И защото през последните 2 г. животът ми преминава в бели чаршафи, пиша книга, посветена на годишнината на баща ми, която съм озаглавила "Разкази от белия чаршаф".

В нея Елена Хайтова разказва спомените си от периода, в който баща й линее от коварна левкемия. И отсича: "Въпреки че разказвам за този тежък период от живота на Николай Хайтов, гледам да не пиша тъжни неща, защото баща ми беше всеизвестен със своя оптимизъм. Дори ако му кажехте, че утре свършва светът, той щеше да ви апострофира с думите: "Не се предавай, вярвай, че утре светът ще продължи да съществува".

Четете още

Щерката на Хайтов с турне по селски читалища

Щерката на Хайтов с турне по селски читалища

Елена Хайтова на 77 години: Още ми е празнично!

Елена Хайтова на 77 години: Още ми е празнично!

Дъщерята на Николай Хайтов: Върнах се от оня свят!

Дъщерята на Николай Хайтов: Върнах се от оня свят!

Шамани спасяват дъщерята на Николай Хайтов

Шамани спасяват дъщерята на Николай Хайтов

Реклама
Реклама
Реклама