Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1870494 www.bgdnes.bg

Гриша Ганчев: Няма да се свърши светът, ако ме гръмнат

"Дойде едно момче при мен и каза, че Алексей Петров му е дал пари, за да ме убие. Аз му предложих повече пари, за да не ме убие, но той не пожела и каза че няма да ме стреля.

Господ решава колко да пребиваваме на този свят. Няма да се свърши светът, ако мен ме няма. Извадил съм късмет и толкова. Ако бе по-лаком наемникът, можеше и да ме застреля".

Реклама

Тези думи изрече ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев пред Би Ти Ви по повод свидетелските показания по делото "Октопод", че Алексей Петров е поръчал убийството му.

Ганчев коментира, че президентът Росен Плевнелиев е тих, скромен, диалогичен човек, но от него нищо не зависи.

Изборите на 12 май може и да завършат наравно и да няма победител, но за бизнеса е добре да спечелят хора, които ще създават работни места и да намалее безработицата. Политиците, които ще дойдат да разберат, че нямат работа по телевизиите, те трябва да работят, смята Гриша Ганчев.

За да се промени нещо, трябва да се създаде специална програма от правителството, в която да стане ясно какво ще инвестира държавата в производство, само в производство, не в търговия.

"И още нещо - трябва да се стимулират иновациите, защото нашите млади хора вместо да работят у нас, отиват в чужбина и там ги използват. А те са образовани и умни, но ги използват да правят богати хората в чужбина.

Защо държата да не даде пари на тези млади хора, да развият бизнес, така се създават работни места, не с помощи", пита шефът на "Литекс".

Реклама

Според него цял свят живее на кредити, само ние сме изключение. Нека вземем кредити, но при строг контрол, парите от кредити трябва да инвестират в машини , заводи, производство.

"Трябва да се отпуши бизнеса, това не е измислено от мен, има турски модел, който поне е до нас.

Имах среща с турското министерство на земеделието", разказа Ганчев. "Те инвестират 5 милиарда долара, за да подпомогнат земеделските производители, купуват им крави, оборудване, но там ги проверяват непрекъснато, за да няма злоупотреби".

Гриша Ганчев посочи примерите, които трябва да следваме: Китай са номер едно в света, защото произвеждат от клечката за зъби до самолетите. Бразилия е шеста в света по икономика, защото развива производства.

"За пет години съм внесъл 222 милиона лева в бюджета от търговия със захар, но от година и половина заводите за захар не работят, защото контрабандистите ни убиха. Така моят принос към бюджета е нула в момента. Това са четири завода с общо 2000 души, които са безработни", обобщи бизнесменът.

"Не се сърдя на Борисов, тук въпросът е има ли капацитет един отбор да бие или не. Не е само въпроса за захарта. Всичко в България е контрабанда - морковите, лука, доматите. Румънците затигнаха контрола по границата си за стоките, които влизат и не може да се контрабандира".

"На ниските нива в държавата стават невъобразими зулуми", каза още Ганчев. Никой не може да пипне там, много крадливо племе сме.

Ние крадем повече от циганите, това е положението, смята ловешкият бизнесмен.

Според него трябва воля, държавните мъже да ударят по масата и да кажат: който играл досега, играл. Край, тръгваме по закона. И да съкратят администрацията - 200 хиляди чиновника имаме при 6 милиона население. В Холандия - при 12 милиона население, 400 хиляди души е администрацията. Как става това, завърши Ганчев.

Реклама
Реклама
Реклама