Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1871196 www.bgdnes.bg

Проф. Тасев: Мерките в енергетиката са краткосрочни, те са само начало на решаване на проблема

Един от най-големите експерти в енергетиката професор Атанас Тасев заяви, че му е омръзнало да го смятат като противовес на Стефан Гамизов по проблемине на енергетиката. В същото време, за разлика от него, подкрепи мерките на правителството в енергетиката. Той каза, че те поставят началото на промяната и решаване на проблемите в сектора.


Професор Атанас Тасев раздели мерките, които предложи правителството за решаване проблемите в енергетиката, на три категории: Законосъобразни и целесъобразни, законосъобразни но нецелесъобразни и целесъобразни, но незаконосъобразни. Той даде пример с мярката, свързана с промяната на тарифата за пренос през мрежата на високо напрежение. Според него решението тук е тарифата да се отваря динамично, да се действа като при една мозъчна операция.

Реклама

"Тази мярка е незаконосъобразно, но целесъобразна", каза професорът.

Той определи замисления одит от министерството в енергийните предприятия като операция "Чисти ръце". "Ще се свали напрежението сред хората, но едва ли ще доведе до сваляне цената на тока", прогнозира Тасев.

Професорът е категоричен, че в резултат на либерализацията на пазара цените на тока ще скочат, независимо от избора на доставчика. Според него предприетите мерки от правителството могат да дадат резултат в по-късен период, ако бъдат продължени от следващия кабинет.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама