Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1871317 www.bgdnes.bg

Духът на Ванга витае над Рупите

Духът на Ванга още витае в къщата й на Рупите, която бе отворена за първи път вчера след смъртта на пророчицата преди 17 г.

Силата на баба Ванга се усетила от комисията, която описа вещите й в малката къщурка, където тя прекара последните години от живота си. Това е първата стъпка към окончателното отваряне на къщата на Ванга.

Реклама

Група представители на областната администрация в Благоевград и от общината, както и губернаторът Костадин Хаджигаев са първите хора, които стъпват там след смъртта й.
"Чувството да влезем вътре беше невероятно, да видим непокътнато всичко, което е било, да почувстваме духа на живота, който е водила леля Ванга и хората, които са били при нея", съобщи вчера Хаджигаев. Комисията влязла и описала всичко, което се намирало в постройката. Вещите били предадени от държавата на община Петрич.
"Вътре все още витае духът на леля Ванга. В лятната кухня, където е приемала обикновените хора, имаше една лампичка, едно кандило, което светеше. Местните казаха, че това е така от 1996 - 1997 г. Има нещо, което все още е там. Има неща, които не можем да си обясним", разказва още областният управител.

Вещите на пророчицата не са докосвани, откакто къщата е запечатана преди 17 г. Сега комисията открила стари пари, много икони, картини, подаръци, сред които и от Русия. Предстои общината в Петрич и собствениците на фондация "Ванга" да направят ремонт на къщата. Едва след това тя ще може да бъде отворена за посетители. Всеки, който отиде на Рупите, ще може да влиза безплатно в любимата къща на баба Ванга. Местните са сигурни, че именно там силата на пророчицата може да се усети най-силно и това ще помогне на много хора.

"Преди, когато е предавана и другата къща в Петрич, колегите, които са били там, ми казаха, че като са влезли вътре след 10 години, не е имало и прах по покривките, по масите, все едно някой човек е чистил там постоянно. Сега, когато влязохме, имаше някои неща, които са леко занемарени, но си стояха на място, всичко е номерирано, всичко е оправено, особено там, където е живяла", каза още Хаджигаев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама