Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18713244 www.bgdnes.bg

Треньор на националния ни отбор по борба осъден в Албания за наркотици

Отказват да му признаят присъдата у нас по национални причини

Това е политическо, атакували са ме, защото съм се състезавал за България, коментира треньорът на отбора ни по борба

Осъден за наркотици в родината си е албанецът Елис Гури, който е сред треньорите на националния ни отбор по борба! Бившият борец, известен като Камъка от Шкодра, получава 4 г. и 8 месеца затвор от Специализирания първоинстанционен съд против корупцията и организираната престъпност за производство и продажба на наркотични вещества. Със свое решение Софийският градски съд отказва да признае и изпълни присъдата у нас, научи "България Днес".

Реклама

Съдия Иво Хинов и колегите му се позовават на член от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) относно искането на друга държава за признаване и изпълнение на присъда, постановена от неин съд. Според тях има достатъчно основания да се смята, че присъдата е наложена по расови, религиозни, национални или политически съображения и изпълнението й противоречи на международните задължения на България.

Още през 2018 г. албанското издание "Лапси" съобщава, че Гури е арестуван при акция срещу трафика на дрога заедно с още 26 души. Задържан е с бившия шампион по бокс Астмер Билали за трафик на канабис и кокаин. За търговията са използвали името на Сафет Байри. Разследващите ги разкриват чрез подслушване на телефони. Прокуратурата цитира имената на двама граждани, на които са продавали дрогата. Според криминалистите Астрит Авдили, известен още като Астрит Балиу, е оглавявал организацията. Тя е пренасяла наркотици от Албания до Италия и страните от ЕС. Разследването срещу групата започва още през февруари 2017 г. с конфискуването в Италия на 2 тона канабис, пише сайтът.

Гури е осъден на 7 години затвор, но заради съкратената процедура наказанието му е намалено с една трета, разкрива "Оранюз". Съдът отхвърля обвиненията за организирана престъпна група и престъпления, извършени от нея, заради които прокуратурата настоява за по-високи наказания. След произнасянето на първата инстанция адвокатът на Гури - Арбер Ходжа, заявява, че присъдата не е подплатена с доказателства, и се кани да обжалва, защото клиентът му е невинен. Материалите от разследването са разделени поради големия брой подсъдими и престъпленията, за които са обвинени. Сред тях има и купуване и продаване на гласове. Повечето от делата са приключили в съда, уточнява изданието.

Присъдата на първата инстанция от октомври 2020 г. е потвърдена с решение от юни 2021 г. на Специализирания апелативен съд против корупцията и организираната престъпност. Част от подсъдимите са Рамадан Душай, Резарт Чачани, Фатбардх Гостини, Неритан Сарачи, Ардит Хаджагики, Гентян Марку, Олтион Нока, Фейшън Марку, Самуел Ндока, Вилсон Ндока, Луан Боса.

"Това е нещо, което е станало в Албания. Направили са грешка, която не са поправили. Не ми се коментира, не е нещо хубаво. Това е негативно нещо, което са го направили други хора. Станала е някаква интрига. Няма доказателства, това са политически неща, атакували са ме, защото съм се състезавал за България. В България е пълно с черни новини, които не помагат на никой, а ние имаме олимпийски шампиони", заявява Елис Гури, потърсен от "България Днес" за коментар. По думите му разкритията в албанските медии не отговарят на истината и затова ще потърси правата си в съда.

Елис Гури е роден през 1983 година в град Шкодра, Албания. Баща му е бивш състезател по борба. На европейското първенство в Тампере през 2008 година Елис печели бронзов медал в категория до 96 килограма, а на Летните олимпийски игри в Пекин завършва на осмо място.

Реклама

В края на 2010 година получава българско гражданство и започва да се състезава за България. У нас го води Гриша Ганчев. Гури печели златни медали на турнирите "Дейвид Шулц" в САЩ и "Никола Петров" в Бургас. През април 2011 година взима бронзов медал на европейското първенство в Дортмунд, Германия, а по-късно същата година печели златен медал на световното първенство в Истанбул. Участва на Летните олимпийски игри Лондон през 2012 година, където отпада в четвъртфиналите.

Контузия

Контузия стопира кариерата на Елис Гури. През 2013 г. той претърпява операции на рамото и дълго време се възстановява. След близо двегодишна пауза се връща на тепиха. Участва на Олимпиадата в Рио и други турнири. След края на спортната си дейност съчетава ролите на мениджър и помощник-треньор в националния ни отбор по класическа борба.

Реклама
Реклама
Реклама