Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18713794 www.bgdnes.bg

НОВ БИЗНЕС! 50 лева за наем на катализатор

Нова идея за печелене на пари 

Автомобилната част е необходима, за да минете годишен технически преглед 

Катализатор за колата под наем, който получавате срещу заплащане, за да преминете годишен технически преглед (ГТП). Това е най-новата бизнес идея, която се вихри в социалните мрежи и носи пари на дребни предприемачи с остър ум.

С приетите нови правила за ГТП се затягат мерките при измерването на вредните газове от автомобила. Вече има сериозна разлика между бензинови и дизелови возила - за вторите е разработена отделна методика за замерване и съответно категоризация на екологичността.

Реклама

Ако нямате катализатор, колата ви може да не мине техническия преглед, без който е невъзможно законно да се придвижвате с нея. Вече в обществото се появиха някои случаи, в които бензинови автомобили не са преминали прегледа, и това създаде леко напрежение. Затова находчиви хора в интернет предлагат временно да ви дадат автомобилния елемент срещу 50 лева, а след ГТП да го върнете. Има и изискване за депозит от 300 лева, за да е сигурен собственикът на катализатора, че ще си го получи обратно.

Транспортният министър Георги Гвоздейков успокои, че увеличеният брой непреминали ГТП коли заради високи нива на въглероден диоксид е само 0,71%.

Катализаторът е автомобилен елемент, който е разположен между горивната и ауспуховата система на колата. Основната му функция е да превръща вредните за здравето и природата газове в безвредни вещества. Първите подобни елементи се появяват още в края на XIX век, а през 30-те години френският инженер Йожен Удри патентова устройство за промишлена употреба.

Катализаторите се различават за бензиновите и дизеловите двигатели. При първите протичат три основни типа химични реакции, а при вторите - само два.

През последните години елементът стана чест обект на кражба и това си има своето обяснение. Върху него се нанася изключително тънък слой от ценни метали като платина, паладий и родий, които спомагат за химичните реакции.

Реклама
Реклама
Реклама