Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18714056 www.bgdnes.bg

Д-р Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология: Съкровищница има във водите около Созопол

Открихме две селища, готвим впечатляващи подводни маршрути за туристи 

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Найден Прахов завършва бакалавърска, магистърска и докторска степен в катедра "Археология" към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е част от българския научен екип, участващ в международния морски археологически проект "Черно море" и част от проекта за разработка на прогнозни модели за идентифициране археологически обекти по българското черноморско крайбрежие. От 2020 г. е директор на Центъра за подводна археология от 2020 г.

Доли ТАЧЕВА

- Д-р Прахов, в кои черноморски райони текат подводни археологически проучвания през този сезон?

Реклама

- Имаме няколко обекта. Единият е при Созопол, където проучваме античното пристанище на града. Това е един комплексен и многослоен обект, изключително богат на артефакти от праисторията и античността. Друг обект е потъналият Несебър. Проучванията показват, че около 1/3 от древния град днес е под вода. Откриваме останки от крепостни стени от различни периоди, пристанищни съоръжения, вълноломи, архитектурни елементи. Това е много впечатляващ обект, засега няма паралел по цялото Черноморие. Там са открити най-дълбоките инфраструктури от Античността и най-монументалните съоръжения, големи вълноломи, които са ограждали едно от пристанищата.

- А какво разкрива акваторията около Созопол?

- В античния обект около остров Св. Кирик и Юлита са натрупани артефакти от времето, когато тази акватория е била използвана като пристанище. Това е станало в края на VII век, когато идват гръцките заселници от Милет (б.а. - древногръцки град на западния бряг на Мала Азия), и продължава до ден днешен. В миналото моряци, рибари, търговци са хвърляли там това, което не им е било нужно, и ние го откриваме като една много богата акумулация от находки. Разкрихме един пласт, който е около метър дебел, основно от керамика, с изключително интересни и добре запазени образци. Това ни позволява да проследим историческото развитие на града от основаването до ден днешен. Това е една съкровищница на веществени материали и информация. Под тази пристанищна акумулация има останки от две праисторически селища, които някога са били на сушата, но вследствие на покачване на морското ниво са залети. Едното е от каменно-медната епоха, 5 хилядолетие пр. Хр. Другото е от 3 хилядолетие пр. Хр. от бронзовата епоха. 1-2 квадрата сме разкрили. В тази малка площ сме открили десетки дървени колове от сградите на селището. Някои от тях са запазени във височина над 3 метра. Много богати пластове, наситени с органичен материал, от които взимаме проби и в момента палеоботаници ги изследват. Казват, че всеки ден се натъкват на сензационни открития, разкриващи околната среда от това селище, поминъка на хората, нещата, с които са се занимавали. Изключително развълнувани сме от тяхната работа, тъй като това са открития без аналози за епохата и периода. Когато ги проучим напълно, ще можем да споделим повече информация.

- На каква дълбочина провеждате разкопките?

- На повече от четири метра надолу от морското дъно. Това е свързано с технически предизвикателства и решения. Налага се да укрепваме, защото има свлачища и може да увредят артефактите. Този проект е много важен за Центъра за подводна археология, тъй като ще създаде възможност да направим своя база на острова с музейна експозиция, лаборатория за реставрация и консервация.

- Има ли опасности, които крие дъното на Черно море?

- Не бих казал. Опасността идва от действието или бездействието на хората, по това как си планираш водолазното спускане. В сравнение с други морета Черно море няма опасни риби, медузи, отровни змии, предвидимо е. Знае се кога има опасни течения и не бива да се рискува. Ако човек е предпазлив и няма от какво да се притеснява.

- Обмисляте ли подводни маршрути за туристи?

- Мислим за подводни туристически дестинации и водолазни турове. Тези обекти са много добре запазени, много са впечатляващи и се намират в много добре запазена среда, красив ландшафт, чиста вода, достъпни са от брега. Надяваме се следващите години да успеем да реализираме тези планове. Такъв тур обмисляме да създадем и в каварненския залив, където сме открили много архитектурни елементи, останки от монументални сгради от древния град Бизоне, днешна Каварна, това са части от каменни колони, прагове на порти, разпределителни шахти, обръчи, каменни кладенци. Може да се направи много хубав подводен маршрут до древния град. Край Созопол искаме да направим и експозиция за историята на котвата под вода, като там поставим реплики и оригинални образци, тъй като в България са открити много и най-различни видове котви.

Реклама

- Намирали ли сте сведения за пирати в нашите води?

- Понякога се откриват и в изворите, които изследваме, и в работата си под вода, и с хората, с които говорим. Например колега проучи по извори един кораб и разкри историята му - кога е потънал и че е разграбен от местно население. Оказа се, че плавателният съд е нападнат от едно черкезко село, което избива екипажа по всяка вероятност и ограбва кораба. Това е станало през XIX в.

- А чували ли сте истории за русалки?

- Местните рибари ни разказват истории за русалки, които са виждали като деца, за които са чували. Те не ги наричат русалки, местното им име е хокия - жена, която живее във водата. Възрастен рибар ми разказа как като дете с майка му са видели такава жена с малко дете на брега на морето, в едни скали, която, като ги е видяла, е скочила в морето и е отплувала далече.

- Имате ли си любима легенда за Черно море?

- Всички, които съм чувал, са интересни и във всяка има полезна информация, която се предава и е важно да можеш да я разчетеш, за да ти бъде полезна. Нямам любима, но срещаме такива, които се повтарят по различни места от крайбрежието и се затвърждават.

- Някои ваши колеги смятат, че митичната Атлантида се крие на дъното на Черно море, какво е вашето мнение по въпроса?

- След края на последния ледников период, който е бил, грубо казано, преди 20 хил. години, започва постепенно покачване на температурите, което продължава и до ден днешен. Заедно с това започва разтапянето на големите глетчери и покачване на морското ниво. Това е процес, който е започнал тогава, продължава до ден днешен и ще продължи още известно време. Вследствие на това са залети много големи суши. Тази информация се е предавала на поколенията като легенди. Тези митове за потоп, дали библейски или друг, ги има в много култури. Това е така, защото наистина се е случвало. Хората са ставали свидетели как морето се издига и залива селища. Така са създадени тези легенди. В Черно море има много свидетелства за такива развити крайбрежни общества, чиито селища са били залети от покачващата се вода, така че не е учудващо, че някои изследователи свързват тези легенди с Атлантида. За мен е малко спекулативно, но това е произходът на тези легенди и Черноморието е едно от местата, където виждаме това засвидетелствано в археологически обекти.

Реклама
Реклама
Реклама