Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18720251 www.bgdnes.bg

130 лв. излиза казан домашна лютеница с продукти от Женския пазар

Пълнят се 30 бурканчета, цената е почти еднаква с тази от магазина 

Приблизително 130 лв. излиза направата на 30 бурканчета с лютеница в домашни условия, показа проверка на "България Днес".

Автентичната храна е любима на млади и стари и е една от най-разпространените в България. Стотици домакинства всяка година добавят към зимнината си от компоти и туршия традиционна лютеница, която върви идеално с почти всяко ястие. Лютеницата е една от най-българските храни и носи автентичния вкус на детството.

Реклама

Със засилващата се инфлация все повече семейства се обръщат отново към приготвянето на домашно направени ястия, които, освен че са много по-вкусни, излизат и на доста по-изгодна цена. Въпреки всеобщото мнение се оказва, че средствата, които се дават за продукти, с които се сготвя лютеница вкъщи, всъщност не са много по-ниски от това да си вземеш готово бурканче от магазина.

За направата на 30 порции лютеница, които се равняват приблизително на около 30 стандартни бурканчета от по 500 мл, ще са необходими около 130 лв. за купуването на продукти на бюджетна цена от Женския пазар в столицата. Това са чушки - 20 кг, излизащи 72 лв. (средно по 3,60 лв.), домати - 10 кг на цена 33 лв. (3,30 лв. за кг), 5 кг патладжани за 11,50 лв. (2,30 лв. за килограм), глава чесън и лук за левче, 300 мл оцет, супена лъжица риган, чубрица, черен пипер и кимион.

Няколко люти чушки, 300 грама захар, сол, литър олио и филийка хляб също са необходими според една от най-масовите рецепти, използвани сред домакинствата.

Ако някой реши, че не му се готви, големите хранителни вериги също са алтернатива, като там продават лютеницата по 5-6 лв. за 500 мл бурканче, но нито е толкова вкусна, нито толкова качествена, споделят любителите на домашната зимнина.

Въпреки че разликата в цените не е фрапираща, неподправеният вкус на домашната лютеница е несравним, дори и да трябва да се потрудим малко повече в приготвянето й, категорични са те.

Реклама
Реклама
Реклама