Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18720334 www.bgdnes.bg

Делфините Кимбо и Доли работят 6 дни седмично

40 години радват посетители и гости 

5 са водните артисти във Варна, храната им пристига директно от Холандия 

"Работим неуморно 6 дни в седмицата с морските бозайници в делфинариума. Понеделник е единственият им почивен ден." Това разкри пред "България Днес" Ивелина Жекова, един от дългогодишните треньори в Делфинариума във Варна.

На 11 август първият по рода си в България парк за делфини навърши своята 40-годишнина. Съоръжението е голяма атракция в морската столица и непрестанно събира множество посетители. Гостите имат възможността да се насладят на красотата на най-интелигентните бозайници. Неуморните делфинчета всяка година учат нови номера и обожават контакта с хората.

Реклама

"Първите ни малки приятели са били три - Пипи, Сплит и Попи. В момента отглеждаме пет делфина, от които три са родени при нас - това са Йоана, Бинго и Флипър, който скоро ще навърши 6 годинки. Другите са Кимбо и Доли - нашите основни артисти", сподели още Жекова.

Морските обитатели живеят в приспособени басейни с вода, идваща директно от Черно море. За здравето им се грижат ветеринари и биолози, а храната им пристига директно от Холандия.

"В интерес на истината делфините живеят по-дълго в изкуствена среда, отколкото навън. Могат да изкарат до 40 години в Делфинариума. Що се отнася до контакта с обучаващите, е много важно делфинът да усети треньора. Тези бозайници са изключително интелигентни", каза специалистката.

Едно от най-интересните неща, които съоръжението предлага, е плуването с морските бозайници. Делфините обожават хората и непрестанно им раздават целувки и усмивки.

"Много са доверчиви. Никога не биха си помислили, че някой може да ги нарани. Обожават децата, защото те самите са като тях - искрени, темпераментни и емоционални. Обичам да ги наричам "Децата на морето", завърши Ивелина Жекова.

Реклама
Реклама
Реклама