Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18727971 www.bgdnes.bg

Китаец спасил първата среща на Деси Банова с Плевнелиев

  • Сделка с колегата уредила интервю на синоптичката с президента
  • Двамата се виждат за пръв път на форум в Ню Йорк през 2014 г.

Китайски синоптик спасил от провал първата среща на водещата прогнозата за времето Деси Банова с президента Росен Плевнелиев. Първо интервю с държавния глава, три години след което двамата започват сърдечна връзка, приключила с брак и дете.

Реклама

"Китаец спаси първото ми интервю с президента Росен Плевнелиев. Двамата се срещнахме за пръв път по време на климатичен форум през септември 2014 г.", разказа с усмивка на лице съпругата на президента Плевнелиев Деси Банова. Тя била избрана да участва на срещата, проведена в САЩ, заедно с други 12 синоптици от цял свят, като основният критерий при подбора били материалите за заплашващите живота на Земята климатични промени. На събитието присъствали и над 125 държавни лидери от цял свят, един от които бил българският президент Росен Плевнелиев.

"Организаторите ни срещнаха в студиото на NBC с учени, които ни запознаха с проблемите на климатичните промени, а гостуващите водещи на прогнозата за времето от различни държави имахме сложната задача да предадем това предупреждение на учените към хората, а именно - че климатът се променя, а политиците е крайно време да вземат някакви сериозни мерки", разказа преди близо месец тогавашната синоптичка на Нова тв пред колегите си. По поръчка на редакторите си в Ню Йаорк Деси трябвало да направи интервю и с българския държавен глава по темата.

"Аз нямах директен контакт с президента и се уговорих с неговия пиар да се срещнем пред сградата на ООН в 10 часа сутринта, но всичките 12 журналисти, които гостувахме на форума, имахме 1 камера, предоставена ни от организаторите, затова направихме строен график за работа с нея", припомни си красавицата.

На уреченото място и час се появил българският президент, деликатно охраняван от двама гардове. Деси пристигнала за интервюто навреме, но заявената от нея камера и оператор липсвали. Синоптичката тогава за пръв път зърнала държавния глава на живо и страшно се притеснила.

"Огледах се и видях, че китайският синоптик е наблизо със своя лична камера и оператор. Отидох при него и казах: "Моля ви, помогнете ми, българският президент е тук, ето го - насреща ни, спасете интервюто ми и ми услужете с камера и оператор."

Реклама

Китайският водещ на времето се съгласил да помогне, но поставил условие: "Помолете българския президент да даде интервю и за китайската телевизия".

Деси помолила Росен Плевнелиев да участва в "сделката", за да може тя да изпълни служебния си дълг и държавният глава се съгласил на условието.

"Това бе първата ми среща с президента на България на живо. Аз очаквах да говори общи приказки за климата пред микрофон, но той ми направи направи много добро впечатление, защото беше страшно подготвен по темата, не говореше като типичния политик, а като човек, който разбира сериозността на проблема", спомня си Банова.

Първият жест на по-специално внимание от президента към красавицата дошъл веднага след направеното интервю. "След записа президентът започна разговор със синоптика на Южна Дакота колко красиви са българските жени, защото американският водещ на времето сподели, че преди години имал приятелка от България. Всъщност двамата размениха реплики и комплименти за красотата на българките. Впечатлението ми бе колко мил, усмихнат и добре подготвен за форума бе президентът Плевнелиев", обобщава днешната му съпруга.

3 години по-късно Деси Банова отново срещнала Росен Плевнелиев по време на годишната церемония по награждаването на млади таланти "Стоян Камбарев", организирана от вдовицата на големия български режисьор Деси Тенекеджиева.

"Когато го зърнах, отидох при него и му казах: "Знаете ли, че имаме обща снимка от 2014 г. от Ню Йорк?". Той ми даде негов мейл и така започна нашата комуникация - по мейл", спомня си Банова. По време на наградите президентът не пропуснал отново да й направи комплимент, този път на професионална основа. Той похвалил синоптичката за добре свършената й работа в САЩ преди 3 години, като й казал: "Гледах филма за климата в "Темата на Нова" и съм очарован колко добре и задълбочено представихте проблемите с климатичните проблеми, изложени там".

"Срещнахме се през април 2017 г., а от октомври 2017 г. вече бяхме заедно, бяхме двойка", разказва още Деси Банова и допълва: "След една публикация в печатна медия, която разказа за връзката ни, интересът към мен, към нас, беше огромен. Търсеха ме хора от всевъзможни медии, телефонът ми се взриви, този интерес много ме притесни, защото аз винаги съм била публична личност, но за такова напрежение не бях подготвена. С течение на времето положението се успокои".

Деси Банова-Плевнелиева и Росен Плевнелиев сключват брак през юни 2018 г. През октомври същата година се ражда и синът им Йоан. Деси има и по-голяма дъщеря от предишния си брак, която се казва Йоана.

Четете още

Мая Бежанска пред Деси Банова: Не съм амбициозна!

Мая Бежанска пред Деси Банова: Не съм амбициозна!

Деси Банова луда по Никос Вертис

Деси Банова луда по Никос Вертис

Колите на Лена, Деси Банова, Чушева и Малкоданска ИЗЧЕЗВАТ

Колите на Лена, Деси Банова, Чушева и Малкоданска ИЗЧЕЗВАТ

Реклама
Реклама
Реклама