Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18728135 www.bgdnes.bg

Язовир "Широка поляна" пресъхва

  • Наред с "Тича" и "Копринка" 
  • Родопският водоем се превърна в огромна пустош 

Язовир "Широка поляна" в Родопите пресъхва!

Емблематичният водоем, любим за къмпингуване, почивка и риболов на хиляди българи, се превърна в същинска пустош. На места от него не е останала и капка вода, като някогашното дъно сега е като пустиня и няма и помен от язовира, видя "България Днес".

Реклама

Подобно е положението в най-гъстонаселената част покрай водоема, в която са ситуирани множество биваци, каравани, кемпери, палатки, заведения за бързо хранене и хотелска част. Проверка на вестника по цялото протежение на язовира показва, че малка част от водата на язовира е останала точно до петте подпорни страни навътре в гористата част на водоема, където видимо нивото е спаднало с около 7-8 метра.

"Всяко лято идваме тук на палатки за няколко дни, да си починем и да ловим риба, но подобно нещо никога не сме виждали. Сърцата буквално ни се свиха, когато зърнах зеещата пустош. Успяхме да наловим риба до язовирната стена, защото само там все още имаше малко вода, но усещането е много тягостно", споделиха пред вестника летовници, пристигнали от всички краища на България.

"Широка поляна" е част от каскадата Баташки водносилов път и водите му се използват основно за производство на електроенергия и напояване в Пазарджишко-Пловдивското поле. Именно заради това туристите подозират източване на водоема заради нерегламентирани цели.

Язовирът се намира в борова гора в Западните Родопи на около 30 км от Батак, на 46 км от Пещера и на 20 км от Доспат. Надморската му височина е 1500 метра.

Проблемът с пресъхването на "Широка поляна" не е за първи. В края на април 2023-та язовирът заприлича досущ на дъждовна локва и тогава отново се появиха съмнения за източване.

Наред с него язовирите "Тича", Копринка" и още няколко са в подобно положение.

Четете още

ТРЕВОЖНО! Язовир "Тича" пресъхва (ВИДЕО)

ТРЕВОЖНО! Язовир "Тича" пресъхва (ВИДЕО)

7 язовира полупразни

7 язовира полупразни

Реклама
Реклама
Реклама