Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1872995 www.bgdnes.bg

Присъда за Лазар Колев през юни

Най-рано след два месеца Пловдивският апелативен съд ще реши каква да бъде присъдата на подсъдимия за убийството на Христина и Росица Белнейски - Лазар Колев. Двете момичета бяха намерени мъртви в местността Грамадите край Пазарджик в края на февруари 2006 година. Две инстанции осъдиха Лазар Колев на доживотен затвор без право на замяна за тежкото престъпление. Върховният касационен съд обаче върна делото за преразглеждане на втората инстанция в Пловдив.
В сряда бяха изслушани пледоариите на държавното обвинение и защитата в лицето на адвокатите Марин и Димитър Марковски. 
"От доказателствата по делото за убийството на сестрите Белнейски може да се направи несъмнено извод, че извършител на това престъпление е Лазар Колев" , заяви апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, наблюдаващ делото. Според магистрата доста са доказателствата, които го сочат като безспорен извършител. На първо място - това е ДНК експертизата. На второ място са показанията на свидетеля Владимир Славов-Иширковеца, които въпреки че са косвени, съответстват на останалите доказателства по делото. В тази връзка няма проблем те да бъдат кредитирани и да бъдат в основата на приетата от съда фактическа обстановка, каза прокурор Даскалов.
Прокурорите поясниха, че държавното обвинение се отказва от три пункта в присъдата, постановена от първата инстанция - Пазарджишкия окръжен съд. Апелативният съд е категоричен, че аналният акт на едната от сестрите с Лазар Колев не е бил доброволен. Освен това Лазар Колев не е удрял Росица с бухалка, за да я убие. Прокурорите приемат, че момичето е било бито с юмруци, с ритници и с друг неустановен по делото предмет, позовавайки се на съдебномедицинската експертиза.
Третият пункт, от който обвинението се отказва, е, че се е състояла среща между Лазар Колев и свидетеля Боев на 7 февруари 2006 година, на която са уговаряли алибито на подсъдимия. Прокурорите уточняват, че по-скоро е проведена среща на 9 февруари 2006 година, на която не са били само Боев и Колев, а е присъствала и майката на Колев Мариана Тодорова, и неговият вуйчо Паун Лазаров.
На всички съдебни заседания от новия процес в залата неотлъчно бе и почернената майка на убитите Христина и Росица Белнейски - Фани.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама