Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1873008 www.bgdnes.bg

Бизнесменът, отрязал си пръст: Справедливост не очаквам, но исках да се чуе!

Иван Зарев

"Не на 9 години, а и на 9 секунди да ме бяха осъдили, пак щях да протестирам, защото съм невинен. Справедливост не очаквам, но исках за тази поръчка, която се изпълни срещу мен, да се чуе от обществото. Затова си отрязах пръста. Самото разгласяване на случая е победа за мен и загуба за палачите ми. Сега хората ще прочетат документите по делото и най-сетне на всички ще стане ясно как у нас действа т.нар. правосъдна система.
Това заяви пред "България Днес" бургаският бизнесмен Ивайло Зартов, който публично си отряза пръст на ръката, за да предизвика общественото внимание към себе си.
Зартов бе осъден и на последна инстанция на 9 години затвор за длъжностно присвояване и безстопанственост.

3,6 млн. лева е сумата, която според магистратите бизнесменът е присвоил от българо-руското дружество „Инглиш вилидж“, което трябваше да построи луксозно вилно селище край бургаското село Димчево. В компанията Зартов имаше 10% собственост и управленски функции. Проектът бе финансиран от руския холдинг "Оскорд", зад който стои бившият вече депутат от руската Дума Генадий Гудков. По документи Зартов бе съдружник със съпругата на депутата Мария. През септември миналата година правомощията на Гудков като народен представител бяха прекратени именно заради участието му в „Инглиш вилидж“.
Според Зартов липсват всякакви доказателства за неговата виновност или невинност. Във фирмата така и не е направена ревизия, а той е осъден на базата единствено на експертиза, според която парите са влезли в дружеството и след това са били изнесени, без дори да става ясно от кого.

Реклама

"Поръчката дойде от Гудков и неговия бизнес партньор и почетен руски консул в Бургас Тонко Фотев.
Името на Фотев бе замесено през зимата на 2009 г. в грандиозен скандал, след като доведената дъщеря на Зартов – Ана, го обвини, че е блудствал с нея, като бъркал в гащичките й и я заплашвал. Само за пет месеца общо четири жени заявиха, че Фотев е блудствал с тях.
Фотев тогава отрече всички обвинения и заяви, че нападенията срещу него са отмъщение от страна на пастрока на Ана - Ивайло Зартов, който е злоупотребил с руски пари.

Зартов взе главата на руски депутат

Скандалът с "Инглиш вилидж" стана причина зам.-председателят на партия "Справедлива Русия" Генадий Гудков да бъде изхвърлен от руската Дума. През септември миналата година 291 народни представители гласуваха за отнемането на депутатския имунитет на Гудков, против бяха 150.
Това стана, след като специална комисия проучи материали за бизнес дейността на Гудков, представени от федералното следствие, и прие, че депутатът "не е спазил ограниченията и забраните", предвидени от федералния закон за членовете на двете камари.
Според следствения комитет Генадий Гудков е учредил и е ръководел ред търговски структури, по-специално компанията "Инглиш вилидж" с предмет на дейност недвижими имоти в България. Материалите за това бяха предоставени именно от Ивайло Зартов
Гудков отрича всички обвинения. В коментари пред журналисти той твърди, че това е политическа атака, свързана с политическата му дейност.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама