Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18732998 www.bgdnes.bg

ЛОШО! Пожарът в Рила не може да бъде локализиран

Продължава да гори пожарът, който избухна вчера вечерта под Черни връх в Рила над дупнишкото село Бистрица.

Огънят гори в труднодостъпен терен и не може да бъде локализиран. На място са екипи на пожарната и доброволци.

Реклама

Повече от три часа са били необходими на парковата охрана, Национален парк "Рила", горски служители, кмета на село Самураново, доброволци и пожарникари, за да стигнат до мястото на пожара. До късно снощи огънят е бил на изключително малка територия, то днес започва да се разраства и е обхванал около 10 декара, съобщава БНТ.

Към момента пожарът е низов и именно заради това сега в гасенето не може да се включи хеликоптер. Горят сухи треви, храсти и растения, но огънят е навлязъл и в гора, което създава изключително голяма опасност. Това каза за БНТ директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов.

Всеки, който желае да помогне, може да се свърже с кмта на Самураново, но е важно да знае, че трябва да бъде освен добре екипиран и подготвен да гаси, и изключително добре физически подготвен, тъй като има места, на които хората дори им се налага да лазят на 4 крака. Към момента единственият начин да се гаси е само с хора, никаква техника не може да стигне дотам.

Затова и се очаква пожарът да продължи да гори още дълго време. Ако в близките няколко дни не бъде локализиран, ще се мислят и други варианти.

Четете още

КОШМАР! Адски пожар избухна край Нови хан, търсят водоноски

КОШМАР! Адски пожар избухна край Нови хан, търсят водоноски

Голям пожар бушува около Военна болница във Варна

Голям пожар бушува около Военна болница във Варна

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама