Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18739096 www.bgdnes.bg

Вдигаме температура от тигровия комар

Слизат все по на юг, носят тропически болести 

Промяната на климата измества границата им, казва доц. Ангел Кунчев 

Доли ТАЧЕВА

Азиатските тигрови комари атакуват страната! Във все повече градове хората засичат кръвопийците, които крият опасност от заразяване с различни тропически болести. Последните случаи са от Добрич, където местните масово се оплакват от насекомите.

"Не е прецедент. Хващали сме и в по-южни части, по поречието на Струма, Марица, но не представлява кой знае каква заплаха. С промяната на климата границата им расте. Наличието им не е толкова притеснително, а това какво носят в себе си и дали могат да заразят някого", успокоява пред "България Днес" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Реклама

Тигровият комар се смята за най-нападащия вид в света. Преносител е на екзотични болести като западнонилска треска, денга и зика. Характерно за него е, че напада и през деня. Лети ниско и затова обикновено хапе на височина до коленете. Ухапването от заразен тигров комар може да предизвика различни симптоми като отпадналост, температура, главоболие, болки в мускулите.

"Това са много общи признаци, които ги има горе долу при всяко вирусно заболяване. Ако продължат повече от 2-3 дни, вече трябва да се посети лекар. Ако той се сети да вземе материал за изследване, ще постави диагноза, но това не се случва често. Голяма част от тези заболявания протичат леко и не се стига до официална регистрация", допълва специалистът.

До момента няма регистриран случай на западнонилска треска у нас, но по думите на доц. Кунчев това не означава, че няма заразени. До момента такива случаи са официално регистрирани само в съседни държави.

"Тези екзотични заболявания могат да се пренасят не само от тигровите комари. Преносители могат да бъдат кърлежи и някои видове гризачи. Трябва да се обработват техните биотопи, за да се намали количеството им. Това са най-вече заблатени места. Пролетта беше влажна, с доста валежи, сега този проблем отпадна. Засушаването е силно, така че се ограничиха и техните местообитания, но все пак трябва да се обработва", категоричен е доц. Кунчев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама