Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1874286 www.bgdnes.bg

Психолог: Може да се говори за епидемия от самоубийства

Само за два месеца - януари и февруари през тази година в Хасково има 12 успешни опита за самоубийство. Лабилно слаби хора със сериозни социални проблеми са нагълтали по шепа хапчета, слагайки край на живота си.


Има и два пъти повече опити за самоубийство. Този тревожен симптом налага разкриването на пунктове в Хасково, в които добри специалисти ще консултират хората с психични проблеми, които са правили опити да посегнат на живота си или постоянно мислят за смъртта.

Реклама

Организацията е на Регионалната здравна инспекция в Хасково, а първите пунктове ще заработят в началото на април и ще бъдат в Центъра за психично здраве в кв. „Болярово" и в болницата. Предвижда се тези пунктове да работят три пъти в седмицата по три часа преди обяд. Такива кабинети в медицинските центрове ще отворят врати и в останалите градове на областта. Разговори ще се водят и с медицинските специалисти, които работят в училищата, защото в последно време започнаха да се самоубиват и тийнейджъри.

Според председателя на Дружеството на психолозите в България д-р Пламен Димитров, вече може да се говори и за епидемия. Това е своего рода протест на хора, които искат да бъдат чути, искат да бъдат зачетени. Истина е, че страданието и безизходицата водят до подобни решения, но това нанася огромна вреда на семейството, на близките.

Психичното здраве на българина, заключава д-р Димитров, е изключително свързано със ситуацията в държавата и с тази на социалния фронт, то е част от начина ни на живот И когато това състояние на нацията е неглижирано, когато за него не се полагат системно грижи, се достига до този колапс.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама