Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1874314 www.bgdnes.bg

Първият българин, вписан в "Гинес" - Радослав Николов-Джани: Взех акъла на Марадона

Иво АНГЕЛОВ

Първият българин, който е бил вписан в Книгата на рекордите "Гинес" - Радослав Николов-Джани, е взел акъла на световноизвестния аржентински футболист Диего Марадона с уменията си. Това разказва самият рекордьор, който е усвоил до съвършенство дриблирането с топка.

През 1984 г. пловдивчанинът и бивш футболист на "Ботев" изминава 18,1 километра, жонглирайки с футболна топка с крака. Изпълнението му смайва цял свят и той се превръща в първия българин, който попада с постижение в "Гинес". Три години по-късно Николов подобрява собственото си постижение, като не изпуска топката цели 32 километра.

Реклама

"През 1984 г. година направих 43 обиколки на стадион "Христо Ботев". Не изпуснах подскачащото кълбо цели 18 километра и 100 метра. А представителите на "Гинес" замериха, че съм изминал разстоянието за 2 часа, 57 минути и 3 секунди, като съм ударил топката 18 000 пъти. Три години по-късно дриблирах 31,5 километра. Голямото световно признание обаче дойде на Световния шампионат по жонглиране в Англия през 1996 г. Там изминах 20 км с 29 940 докосвания на коженото кълбо и местните вестници писаха за мен", споделя Джани.

Уменията му да жонглира с коженото кълбо му дават световна популярност. "От жонгльорския ми талант се възхити и самият Марадона. С него се запознахме в Италия. Тогава аржентинецът риташе с екипа на "Наполи". Като ме видя да жонглирам, той дойде да ме поздрави. Осведоми се кой съм и откъде съм. Беше изумен от това, че цъкам пет топки едновременно с ръцете и краката", спомня си Джани.

Уменията му са оценени и в България. Той демонстрира жонглирането с топка пред самия Тодор Живков. Събитието се състои в Правец, където присъстват много представители от политбюро. Николов обаче се притеснил от височайшите си зрители и изпуснал топката. Подобен гаф направил и в присъствието на Лили Иванова, но във всички други случаи топката сякаш била залепена за краката му.

"Напоследък съм спрял да разказвам за постиженията си, защото хората си мислят, че нещо се надувам и се правя на интересен. Затова съм ограничил изявите си, въпреки че ме канят от много места. Сега подготвям нов рекорд, който ще реализирам във Франция, и всичките ми мисли са насочени в тази посока. През юни-юли тази година ще има повече яснота около рекорда и ще разкажа с подробности. Не искам обаче да говоря предварително, защото съм суеверен", заяви откровено пред "България Днес" пловдивчанинът. И добавя: "Никога не съм се възгордявал. Имал съм много придобивки, за каквито хората не са си и помисляли, но никога не съм парадирал - нито с това, нито с хората, които познавам. За мен най-важното е да ме уважават заради това, което съм, а не заради нещата, които имам".

Най-вероятно бъдещото му постижение ще бъде изкачването с топка на 1100-те стъпала към Монмартър в Париж, което е негова мечта от много време.

Сред уникалните постижения на Джани е жонглиране с топка на върха на 52-метров метален стълб. "Бях стъпил на 30-сантиметрова платформа без осигурителни въжета. Ритах така топката 10 минути, а публиката беше затаила дъх. Всички бяха толкова шокирани, че дори забравиха да ми ръкопляскат. Хвана ме страх часове по-късно, като си дадох сметка какво съм направил", спомня си той преживяното преди около 15 години. Постижението си прави на върха на пилона с осветление на стадион "Пловдив" под мотото "В името на футбола".

Реклама

Любовта на Джани към топката започва, когато става футболист в "Граничар" (Свиленград). Впоследствие преминава в тима на "Ботев" (Пловдив), но едва на 23 г. чупи крак и кариерата му е прекратена. В един момент решава да смени футболните терени с вариететата, където започва да показва невиждани номера. Безспорно сред най-атрактивните му изпълнения е едновременното жонглиране с 3 топки. Николов толкова добре усъвършенства триковия номер, че вече го прави с пет топки. Негово проучване е показало, че той е единственият човек в света, който го умее.

"Обичам предизвикателствата. Те не ме плашат. Аз съм авантюрист и всички, които ме познават, ще го потвърдят. Стигнах дотук с много труд и пот. Тренирал съм по 15-20 часа на ден. Никога не съм пил и пушил, винаги съм бил напълно отдаден на това, което правя. Девизът ми е "Умри, но го направи", обобщава живота си Николов.

 

Изкачи 890 стъпала до връх Шипка

Преди година Радослав Николов-Джани постави рекорд, като изкачи 890 стъпала до връх Шипка, като дриблираше с футболна топка. Той превзе разстоянието за по-малко от час. Според шоумена това се прави за първи в света и няма такъв рекорд, вписан в книгата "Гинес".

Поради липса на пари обаче тогава не са били поканени представители на "Гинес". Пловдивчанинът посвети постижението си на 135-годишнина от Шипченската епопея и 100-годишната на ФК "Ботев". Най-големи проблеми по пътя му нагоре му създадоха потрошените стъпала, но той се справя.

Близо 5 месеца е траяла подготовката му за изкачването по стъпалата до връх Шипка. Той споделя, че освен всекидневни тренировки, които понякога продължавали повече от 12 часа на ден, спазвал и специална диета. В менюто му били включени предимно плодове и зеленчуци, както и месо от домашни зайци и кокошки.

На финала пред върха тогава сподели, че това е неговият начин да покаже своята признателност към героите, дали живота си за свободата на България. "Поклон на тия велики мъже. Аз съм родолюбец и обичам България", заключи Николов.

Реклама
Реклама
Реклама