Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1874382 www.bgdnes.bg

Смяната на времето вдига кръвното

Смяната на времето с един час напред на 31 март може да ни докара високо кръвно. Адаптирането към промяната пък отнема от 1-2 седмици до два месеца, съобщи пред вестника известният кардиолог проф. Младен Григоров.

"Съществува дори и медицинско понятие метеотропизъм, което означава влиянието на времето върху организма. Всички тези по-остри промени на времето не са фатални, но понякога изострят някои заболявания. Сами по себе си те не могат да причинят заболяване. Могат да са обаче провокиращ фактор", обяснява специалистът.

Реклама

Смяната към лятно часово време изостря депресиите при хора, които страдат от подобно заболяване. Може да се стигне и до увеличаване на кръвното налягане. Повечето специалисти са на мнение, че промяната на времето е напълно безсмислена.


"Със сигурност ставаме по-неработоспособни, защото спим с час по-малко. Докато свикнем с новото ставане, работоспособността ще бъде намалена. Половин година свикваме със зимното време и изведнъж денят ни започва с отнемане от почивката, няма как да не ни повлияе това", коментира още проф. Григоров.

Сред другите симптоми при смяната на времето са отпадналост, липса на енергия и настроение, нежелание за физическа активност, понижен тонус.
Приспособяването на организма към смяната е различно при всеки. Може да продължи от седмица до 2 месеца, в които да сме по-сънливи и неактивни. Активна сутрешна гимнастика може да намали негативния ефект, обяснява специалистът. Тя може да е съвсем елементарна.

"Не е добра идея да се увеличава дозата кафе. Пиенето му дава резултат само за половин час. В същото време може да се стигне до увеличаване на пулса и кръвното", предупреждава проф. Григоров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама