Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18745868 www.bgdnes.bg

Гладувалият отец Иван от Сливен: 4 пъти роми ме обират

Хванахме ги, след като сложихме камери в храма 

Четири пъти мургави апаши обират храм "Света Троица", в който служи гладувалият отец Иван Янков от Сливен. Ромите са задържани от полицията след третия удар, когато светата обител е опасана от камери.

Това сподели пред "България Днес" духовникът. Извършителите са двама - на 19 и 17 години. Тикнати са в ареста и се очаква скоро делото за безбожните им действия.

Реклама

При последния удар крадците влезли през прозореца на храма и взели суми, събирани от дарения. Първият обир е в първия ден от протеста му срещу касирането на избора за Сливенски митрополит, а четвъртото нахлуване е при въвеждането на новоизбрания митрополит Арсений в Сливенска епархия.

Още в средата на месец май Божият служител първо пред "България Днес" обяви, че Знеполският епископ Арсений е фаворит за наследник на покойния Сливенски митрополит Йоаникий. Той е викарен епископ на пловдивския владика Николай и се явява "неговият човек" сред претендентите за овдовелия престол.

Арсений бе най-младият претендент за Сливенски митрополит, той е едва на 37 години. Още по-интересното е, че той става епископ - един от най-висшите духовни санове, само на 28 години.

След протест и контрапротест пред Синодалната палата в София в края на април Светият синод обяви нов списък на кандидатите за Сливенски митрополит. В него вече не фигурираха епископите Йеротей (подкрепян от отец Иван Янков - б.а.) и Михаил, които получиха най-много гласове на касираните избори.

Отец Иван Янков започна гладна стачка навръх 53-тия си рожден ден заради касирането на избора за нов Сливенски митрополит от Светия синод. Демонстрацията продължи няколко дни поред и бе прекратена, след като състоянието му се влоши. Последва постепенно захранване и възвръщане на силите. Дотогава Божият служител бе само на лимонена вода с мед и нощуваше в автомобила си пред сградата на Сливенска митрополия.

"Исках милост от Църквата, не я получих. Наредих се за причастие в два поредни дни от дядо Йоан и отец Евгений, с когото сме приятели от деца. Направих го като мирянин. И двамата не ми дадоха причастие. Не можем да се помирим, ако нямаме любов в сърцата. Ако Йоан или Евгений бяха протегнали ръка и да кажат простено-прости, всичко щеше да е много по-различно", разказа пред вестника отец Иван Янков.

Реклама

И добави: "Спокойно можеха да преживеят смъртта ми. Затова приключи и гладната ми стачка, която бях обявил до смърт. Мислех, че Църквата ще се замисли поне, но не се получи. Има само интереси, влияния, земи, пари и задкулисни игри, но не и любов".

Едно денонощие духовникът прекарва в многопрофилната болница в Сливен, където лекари вливат на отец Иван Янков осем банки с глюкоза и го стабилизират.

След гладната стачка напрежението в църквата и четирите обира в храм "Света Троица" отецът не само, че не се отказва, но и решава да създаде църковно братство, в което всеки участващ мирянин ще помага според силите и възможностите си.

"Идеята е да имаме общ път и стратегия в едно ново православно братство. Има заявки за повече от 300 души да се включат, като сред тях има и деца, и възрастни, и бедни, и богати, с различни професии", сподели пред "България Днес" отец Иван Янков.

Желаещите да помагат могат да го правят във всякакви направления както за богослуженията, така и за дейностите извън храма - от най-обикновените като косене на трева и почистване до транспортиране на различни вещи или църковна утвар. Най-важното е хората наред с всекидневните битови ангажименти да присъстват все повече на църковните служби и да бъдат по-сплотени във вярата си.

Четете още

Църковно братство създава гладувалият отец Иван

Църковно братство създава гладувалият отец Иван

Гладуващият отец Иван Янков: Дядо Йоан спокойно щеше да преживее смъртта ми

Гладуващият отец Иван Янков: Дядо Йоан спокойно щеше да преживее смъртта ми

Без съгласие между дядо Йоан и стачкуващия отец Иван

Без съгласие между дядо Йоан и стачкуващия отец Иван

Обявилият гладна стачка отец Иван от Сливен: Има сделка Йоан да е следващият патриарх

Обявилият гладна стачка отец Иван от Сливен: Има сделка Йоан да е следващият патриарх

Реклама
Реклама
Реклама