Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18745929 www.bgdnes.bg

Божков изкупува картините на внучката на Николай Хайтов

  • Колекционерски трепети 
  • Милионерът се захласнал по пейзажите на Елица Гигова в Дубай 

Внучката на Николай Хайтов - Елица Гигова, е един от любимите съвременни творци на колекционера Васил Божков, научи в. "България Днес". Двамата се срещат по време на изгнанието на милионера в Дубай, където през 2019 г. Елица заедно с майка си - писателката Елена Хайтова, отиват в дипломатическата ни мисия в Дубай. Посолството ни организирало чествания по повод 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов.

Реклама

"Никога няма да забравя срещата ни, Божков ми направи много добро впечатление като изключителен познавач на изкуството, появи се изненадващо и бе запленен от картините на дъщеря ми, като се спря за дълго пред няколко от тях и пожела да ги купи", спомня си дъщерята на Хайтов - Елена Хайтова. Талантливата й дъщеря Елица е плод на брака й с покойния журналист от БНТ Никола Гигов. Родена е в Смолян, където е завършила и художествена гимназия, и след това отива да следва живопис във Великотърновския университет.

"Не е лесно да си внучката на Хайтов. Затова не пожелах да уча в Художествената академия в София, защото си знаех - там, както и да се представя на изпитите, все ще бъда внучката на Хайтов, която той е наредил", признава Гигова. Затова тя кандидатствала в Търново, където привилегии от дядо си не била ползвала.

"И до днес като творец, каквото и да направя, все ме питат не за мен, а за дядо ми", допълва художничката. Освен че рисува, тя преподава изобразително изкуство на ученици в гимназии и студенти в Пловдивския университет. Преди няколко години е защитила и докторантура в сферата на педагогиката и изобразителното изкуство.

"Дядо много харесваше занаята, който си избрах. Радваше се, че творя. Насърчаваше ме да бъда човек на изкуството, обръщаше ми внимание, че освен цветовете, които като художник редя, в живота има и други краски - като например звука на буките и чана. Ние се допълвахме и бяхме близки и добри приятели. Той работеше с думите, а аз с цветовете", спомня си Елица Гигова.

Именно Николай Хайтов подсказал на младата учителка да извежда учениците си сред природата, да въведе извънкласно обучение, да организира пленери на открито, зелени творчески работилници, екскурзии, което тя прави и до днес.

Сред природата и любов към нея е отгледала и дъщеря си Деница. За нея тя казва: "Рисува много хубаво. И учи журналистика, специалност "Връзки с обществеността", наследила е таланта с думите от прадядо си".

Четете още

Васил Божков: Наско Сираков не се справя начело на "Левски"

Васил Божков: Наско Сираков не се справя начело на "Левски"

Васил Божков: Може би пак ще взема "Левски"

Васил Божков: Може би пак ще взема "Левски"

Реклама
Реклама
Реклама