Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18753901 www.bgdnes.bg

81 г. след кончината на царя любимият дворец на Борис III е залостен

  • В Баня пазят спомена за славни времена
  • Днес се навършват 81 години от кончината на обичания монарх

В окъпания от лятно слънце парк на царския дворец в карловското село Баня Симеон, невръстният син на цар Борис III, тича по алеите с още няколко хлапета на неговата възраст. Баща му е на лов за яребици с местната ловна дружинка. По-късно ще се прибере уморен от излета в Балкана, за да прекара вечерта със своето семейство. Така изглежда животът в любимата лятна резиденция на цар Борис III в спомените на местни хора. Разказите се предават през поколенията и така оживяват до наши дни.

Реклама

Обичаният от народа монарх си отива от този свят на днешната дата 28 август през 1943 г., а от идиличната картина в двореца в Баня сега няма и помен. Това видя на място екип на "България Днес". Дървените порти са здраво залостени. През резбованите с красиви орнаменти капаци на прозорците едва-едва се прокрадва светлина. Дворът е обрасъл в бурени. Зад високата ограда се вижда сградата, в която преди години цар Борис III е посрещал своите гости. Днес имотът е собственост на царското семейство на цар Симеон II, но няма и помен от някогашния блясък. Надеждите на местните хора са, че дворецът ще бъде ремонтиран и отново в него ще кипи живот. За да се превърне отново в красивата забележителност от едно време.

"Царският дворец в Баня е единственият, който е построен от цар Борис III, другите са правени по времето на неговия баща Фердинанд I - разказва Пепа Иванова, дългогодишен уредник в някогашната резиденция. - Цар Борис III е бил на лечение в Хисаря през 1925 г. и решава да посети в Баня своя приятел, фабриканта Велизар Багаров. Царят е страдал от ревматизъм и по съвет на Багаров на няколко пъти посещава селската баня, за да облекчи болежките си. Резултатът е бил много добър. Най-вероятно заради това монархът решава да построи лятната си резиденция в Баня. Купува ниви от селяните, общо десет декара. Строежът започва през 1927 г. и продължава до 1929 г. Архитекти са Иван Васильов и Димитър Цолев. Спазено е желанието на царя сградата да бъде във възрожденски стил. Да не бъде прекалено голяма и да се обзаведе без излишен лукс. На първия етаж е разположен кабинетът на цар Борис III. Има и голям салон, където монархът е приемал гости. Големият наш писател Елин Пелин е бил един от честите посетители в лятната царска резиденция. Идвали са политици, интелектуалци, както и обикновени местни хора. На втория етаж има само спални помещения. Там са отсядали сестрите на цар Борис III Евдокия и Надежда и брат му княз Кирил."

Знае се, че цар Борис III и брат му княз Кирил имат заслуга за оформянето на парка, който се е простирал на 7 декара. Двамата са били много умели ботаници. На 3 декара е разположено стопанство с къщичка за помощния персонал. В цялата царска резиденция има картини на български и европейски майстори. Дърворезбите са дело на изключително умели тетевенски занаятчии. Запазени са много предмети от царско време, сред които и две трикраки столчета, направени за децата на царя Симеон и Мария Луиза. Бъклици, стомни, статуетки и още много подаръци, получени от цар Борис III, се съхраняват в лятната му резиденция. Там е и личният грамофон на царя.

"Дядо Петко Минчев от Баня, който е работил като охрана в царската къща и доживя до сто години, ми е разказвал, че неговите две дъщери са си играели в двора с децата на царя - разказва Пепа Иванова. - Дядо Петко се срещна със Симеон II при завръщането на царя в Баня. Беше трогателно! Двамата се познаха, а дядо Петко не можа да сдържи сълзите си."

Реклама

След като Симеон II се установява в България, дворецът на цар Борис III в Баня се стопанисва от местна винарна и бързо е превърнат в популярна туристическа атракция. Но след това проектът е прекратен и от дълги години красивата резиденция е държана под ключ.

Днес, 81 години след кончината на Борис III, всички в Баня се надяват, че един ден дворецът отново ще грее в царствения си блясък.

Четете още

Симеон Сакскобургготски качи внука си на Паметника на свободата

Симеон Сакскобургготски качи внука си на Паметника на свободата

Сърцето на цар Борис III намира покой в Рилския манастир

Сърцето на цар Борис III намира покой в Рилския манастир

Фердинанд на смъртния си одър: Кога заминаваме за България?

Фердинанд на смъртния си одър: Кога заминаваме за България?

Тленните останки на цар Фердинанд  пристигат в България в сряда

Тленните останки на цар Фердинанд пристигат в България в сряда

Реклама
Реклама
Реклама