Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18754189 www.bgdnes.bg

Племенникът на убития Стоян Балтов печели злато на олимпиада

  • 13-годишното момче е велик математик
  • Покорява световното състезание по начална математика в Хонконг

Племенникът на убития в дискотека "Амнезия" през 2008 г. Стоян Балтов - Стоян Балтов-младши, спечели злато на олимпиада по математика в Хонконг, Китай. Това каза баба му Зарка Димова пред "България Днес".

Реклама

Учениците от Природо-математическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Бургас постигнаха пореден голям успех на Световно състезание по математика, което се проведе в Хонконг преди няколко седмици. Златни и сребърни медали и победи над математици от цял свят - това са бургаските гении.

"Българчета завоюваха златни медали на олимпиадата по математика в Хонконг. Моят внук е сред тях. Той и другите момчета са пример за младите", казва гордата му баба.

13-годишният Стоян Балтов е младо, изключително умно, а в същото време много скромно момче. Чичото на малкия математик, който бе ликвидиран през 2008 г., също е имал мисъл като бръснач. Бил е отличник по математика и в училище, и в университета. Балтов-младши знае това, макар че се е родил няколко години след смъртта на чичо си и не е имал шанса да го опознае.

Малко преди да замине за Хонконг, 13-годишният Стоян се завърна и с бронзов медал от Двадесет и осмата младежка балканска олимпиада по математика, която се проведе в Анталия, Турция. Там бургазлията показа остър ум и отлични знания по алгебра и теория на числата.

Сега успя заедно със своя отбор да завоюва и злато в Хонконг. Там олимпиадата по математика е една от най-суровите и трудни в света. Тя не се състоя цели 4 години заради прекъсване. Балтов-младши сега покори и едно от най-престижните международни състезания по математика за ученици до 12 години - Световно състезание по начална математика, организирано от фондация "По Леунг Кук". По време на олимпиадата Балтов-младши все още бе на 12 години. Със сигурност младия умник го очакват още много успехи по математика в бъдещето.

Убийците и Стоян Балтов се срещат за първи и последен път в нощта на 5 декември 2008 г. пред дискотека "Амнезия" в Студентски град в София. Студентът с още двама приятели си тръгва от заведението, но ги пресреща пияна компания. Трима се нахвърлят с ритници и юмруци върху Стоян и приятелите му. Студентът е пребит зверски, получава 11 ритника в главата, които се оказват фатални. Балтов не оказва съпротива, но въпреки това биячите го удрят безпощадно в продължение на няколко минути. Малко по-късно Стоян умира от от тежка черепно-мозъчна травма. Според твърденията на Александър Данаилов не трима, а шестима са участвали в побоя.

Делото "Амнезия"

Делото за убийството пред дискотека "Амнезия" на студента Стоян Балтов приключва на първа инстанция чак през лятото на 2013 г. Заради бавното правосъдие години по-късно родителите осъдиха Софийския градски съд и прокуратурата. На първа инстанция по 18 години затвор получиха Александър и Светлозар, а Вили беше оправдан. През април 2014 г. Софийският апелативен съд потвърди присъдите на двамата, но осъди на 18 г. затвор и Вили Георгиев. През декември същата година наказанието им беше потвърдено и от ВКС. Докато делото се движи по инстанциите, тримата са на свобода. В момента в затвора е само един от килърите, а именно Александър Данаилов отново. Светлозар Стоилов и Вили Георгиев все още са в неизвестност и се укриват някъде по света.

Четете още

Темида поряза убиеца на Стоян Балтов

Темида поряза убиеца на Стоян Балтов

Родителите на Стоян Балтов осъдиха СГС и прокуратурата
Родителите на Стоян Балтов осъдиха СГС и прокуратурата

Родителите на Стоян Балтов осъдиха СГС и прокуратурата

Реклама
Реклама
Реклама