Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18762082 www.bgdnes.bg

От 340 до 1000 лева струва един ученик

Преди старта на учебната година 

Раницата започва от 20 лева, може да е десетократно по-скъпа 

Доли ТАЧЕВА

Най-малко 340 лева излиза подготовката на един ученик за новата учебна година. Ако родителите държат на по-качествени неща за децата си, сумата може да удари 1000 лв. и нагоре, показва проверка на "България Днес".

За щастие, държавата вече осигурява безплатни учебници за всички ученици. Въпреки това в списъка с необходими неща присъстват наръчници, облекло, раница и различни пособия за подрастващите.

Реклама

Сред най-големите пера в бюджета се нареждат помагалата към учебниците, които струват около 100 лева. Следва ги раницата, която се продава най-малко за 20 лева, но моделите на тази цена са само с едно отделение и по-нискокачествени платове. Цената на ученическата чанта достига 240 лева за модели с повече отделения, по-хубава материя, а в някои случаи дори включени част от пособията, които са нужни на ученика за началото на учебната година.

Тетрадките също са неизменна част от учебния процес. Комплект от 10 броя А5 формат с по 40 листа струват между 12 и 25 лева, а големият формат А4 започва от 40 лв. и стига до 70 лв. в зависимост от картинките и кориците. Така, ако всеки родител вземе по един комплект от всеки вид, ще се бръкне най-малко с 52 лв. или най-много с 95 лв. Бележниците, с ученически лични карти и подвързии към тях, без които също не може, са на цени между 1 и 2 лева.

Фрапиращи са сумите за несесери. Такъв не може да се намери за под 23 лв., а на някои места достига 80 лв. Вътре са заредени с всички необходими принадлежности за ученика, като цветни моливи и флумастери, химикали, гума, острилка и линия. Физическото възпитание присъства от 1-ви до 12-и клас, затова децата от всички възрасти трябва да са снабдени задължително с анцуг и гуменки за салона. Спортните дрехи започват на цени от 40 лева и стигат до 110 лева за комплект. За обувки родителите трябва да се оръсят най-малко с 18 лв., като има такива и за 50 лв.

След като у дома е заредено с всичко нужно за учебния процес, идва ред на облеклото, което на 15 септември изисква да бъде малко по-официално. Комплектите за момичета и момчета варират от 60 до 300 лв. Букетът за класната може да се купи най-малко за 25 лева, като по-богатите и красиви достигат до 100.

На фона на това вече се появиха търговци, които пускат фалшиви оферти и примамват с измислени намаления. При обявени промоционални цени за цели обекти или сайтове с ученически стоки много често отстъпките важат само за определени артикули, алармират от организацията "Ние, потребителите".

Реклама
Реклама
Реклама