Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18769260 www.bgdnes.bg

Княгиня Калина облече рокля като трибагреника

  • Княгинята облече рокля от трибагреник 
  • Армията отново ме зове, заяви съпругът на Калина 

Цар Симеон II е наградил съпруга на дъщеря си княгина Калина с орден.

В качеството си на велик магистър на царския династичен орден "Св. Александър" Сакскобургготски е удостоил Антонио Хосе Муньос и Валкарсел, както е цялото име на Китин, с големия офицерски кръст на ордена.

Реклама

На значимото събитие миналия месец са присъствали Калина, която е и графиня на Муран и херцогиня на Саксония, и общото им дете Симеон Хасан. Четиримата са си направили снимка за спомен в една от стаите на резиденция "Врана" край София. Прави впечатление, че дъщерята на Симеон е облечена в рокля в бяло, зелено и червено, пресъздавайки българския трибагреник.

Орденът е учреден на 25 декември 1881 г. в чест на патрона Александър Батенберг и се състои от седем степени, като най-високата е Големият кръст, въведен през 1908 г. Представлява златен малтийски кръст с червен централен медальон, на чийто гръб е гравирана датата 18 февруари 1878 г., деня на подписването на Санстефанския мирен договор, както и българската царска корона.

Китин получава отличието за важен обществен принос през целия си живот, както и за това, че е единственият испански посланик на добра воля за ЮНЕСКО. Съпругът на Калина има и значима военна кариера, като през 1979 година постъпва като доброволец в рота за специални операции.

"Обучението, което имах в планината като партизанин, е най-добрият подарък, който човек може да получи на двадесет години. Моите командири от специалните операции ме научиха на ценности, които нося гравирани в дълбините на моята войнишка душа и които все още ръководят живота ми днес. Сега, 43 години по-късно, армията отново ме зове. Голяма чест", заяви Муньос, който издаде книга със заглавие "Испански зелени барети".

Четете още

Симеон Сакскобургготски качи внука си на Паметника на свободата

Симеон Сакскобургготски качи внука си на Паметника на свободата

ОТНОВО! Княгиня Калина стана кукер

ОТНОВО! Княгиня Калина стана кукер

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама