Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18787656 www.bgdnes.bg

Шампионът Ружди Ружди загрявал за златото с риболов

Стефка поздрави шампиона

Героят от параолимпийските игри в Париж може сам да кара кола

С риболов е загрявал за параолимпиадата в Париж българският златен медалист Ружди Ружди. Героят спечели титлата в коронната си дисциплина на гюле (F55) с 12,40 м - негово върхово постижение за сезона.

Освен със здрави и ежедневни тренировки 33-годишният спортист е разпускал и с въдица в ръка, научи "България Днес". Инвалидната количка, към която е прикован, изобщо не го спира да се отдаде на любимото си хоби. Той се застопорява на брега на езерото и се хвали със солиден улов. Оказва се, че с въдицата е също толкова добър, колкото и с гюлето.

Реклама

Ружди освен това може да шофира автомобил. Управлява сам черен джип мерцедес въпреки инвалидността си. Всъщност именно инцидент на пътя преобръща напълно живота му. Когато е само на 17, взема тайно ключовете на семейната кола и без да има шофьорска книжка, се качва на нея. Подкарва я по пътя между родното си градче Глоджево, Русенско, и съседното село Сеново. В резултат на адска катастрофа чупи гръбначен прешлен и се парализира. Веднага е откаран за спешна операция в София. Излиза от болницата в инвалидна количка, вероятно завинаги.

"Нямах колан и съм изхвърчал от колата, а тя ме е затиснала. След инцидента от срам не говорех с никого, трудно свикнах с количката, но не се отчаях. Когато започнах да тренирам, забравих, че съм в нея. Винаги съм знаел, че има надежда", признава Ружди.

По време на рехабилитацията си в Павел баня той се запознава с бившата лекоатлетка в дисциплината хвърляне на копие, хвърляне на диск и тласкане на гюле. Тя се състезава на летните параолимпийски игри в Пекин през 2008 г., където печели бронзов медал в състезанието по хвърляне на копие за жени. Именно нейният брат Радослав Тодоров открива Ружди за спорта и става негов личен треньор. Цяло Глоджево днес се гордее със своя герой.

"Очаквахме, но не бяхме сигурни. Не смеехме да се радваме до края. Голяма гордост! Не знам дали здравите тренират колкото него. Много е надъхан. Захване ли се с нещо, не иска да го остави", споделя майка му Сайме Мустафа пред БНТ.

Бащата на олимпийския шампион - Юксел Ружди, разказва за упоритостта и жертвоготовността, които са характерни за неговия син. "Той беше малко контузен преди състезанието. Скъса жила тук. Обаче успя всичко да даде", сподели Юксел. За Ружди това е втори златен медал в тласкането на гюле след Рио де Жанейро през 2016. На предишната олимпиада в Токио пък бе ощетен и остана със среброто.

"Много съм щастлив, много съм горд. Чувствам се успял след толкова труд и лишения. Този медал ме прави много щастлив. Продължавам да тренирам, няма да спра. Дано да сме здрави, да нямаме контузии, за да можем да се представим по най-добрия начин отново. Не съм постигнал това всичко сам. Благодаря на моя треньор Радостин Тодоров за помощта и указанията, които ми дава", бяха думите на Ружди.

Реклама

Вчера председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова изпрати специален поздравителен адрес до Ружди Ружди.

"Златният медал е поредното доказателство, че пред човешката воля и дух няма прегради. Бъдете сигурен, че подобни успехи вдъхват вяра и увереност, че спортът може да носи радост и надежда в нелекото ежедневие на стотици хиляди наши сънародници", се казва в част от обръщението. Стефка поздрави и другите ни двама паралимпийци Християн Стоянов и Стела Енева, които завършиха четвърти в своите дисциплини.

Служебният премиер Димитър Главчев също не забрави Ружди: "Браво, Шампионе! Гордост за България", каза той.

Четете още

Ружди Ружди: Посвещавам титлата на цяла България

Ружди Ружди: Посвещавам титлата на цяла България

ГОРДОСТ! Златен медал за Ружди Ружди от Параолимпиадата в Париж

ГОРДОСТ! Златен медал за Ружди Ружди от Параолимпиадата в Париж

Трима медалисти изпращаме на параолимпиадата

Трима медалисти изпращаме на параолимпиадата

Ружди Ружди спечели сребърен медал на Параолимпиадата

Ружди Ружди спечели сребърен медал на Параолимпиадата

Реклама
Реклама
Реклама