Гюлназ прави най-вкусните лозови сарми
Печели кулинарен фестивал в Родопите
Майсторката ги завива като бохча с краве масло
Родопчанката Гюлназ Изет готви най-апетитните лозови сарми. Кулинарните й умения й спечелиха първа награда за най-вкусно готвено ястие на пътуващия фестивал на храната и изкуствата "Вкус фест" в кърджалийското село Кобиляне.
Само пред "България Днес" майсторката сподели своята рецепта за приготвяне на вълшебните сарми с лозови листа.
"Нарязаният лук се запържва с олиото, добавя се измитият ориз, бърка се и се слага домашен джоджен, малко черен пипер и топла вода и се вари. След като стане готов, плънката се завива. Сармите ги правя като бохча, нареждат се в дълбока тенджера и отгоре се залива с разтопеното краве масло, вари се на тих огън", споделя родопчанката.
Отличие за най-добро тестено изделие грабна Мергюл Реджеб, а за най-добър десерт - Шукрие Сюлейман. С поощрителни награди са отличени Нурие Емин, Йозлем Идриз, Емел Басри, Ниязи Изет и Тюркян Юсуф.
В културната програма на пътуващия фестивал участие взеха детска танцова група и женска певческа група към местното читалище "Никола Вапцаров" с ръководител Исмигюл Мюмюн. Те представиха програма, включваща български и турски народни песни. Младата поетеса от Кобиляне Шефика Рефик прочете свои стихове на турски и български език.
Най малката участничка беше 14-годишната Есинай Юсуф, а най-възрастната 80-годишната Шюкрие Емурлах - майката на Исмигюл Мюмюн, която приготвя баклава с ръчно точени кори.
Кобиляне е четвъртата спирка на "Вкус фест", след като пътуващият фестивал вече гостува в Кърджали, Глухар и Стремци, сподели Гюнер Шюкри от община Ардино.