Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18794541 www.bgdnes.bg

Охранител на Тодор Живков създава нова партия

Заимства идеята от Иван Славков-Батето 

Седемкратният шампион по карате Боби Даскалов кани Стефка Костадинова за почетен председател 

Партия на спортистите на България (ПСБ) иска да направи Борислав Даскалов!

Седемкратният републикански шампион по карате, който участва на три европейски и три световни първенства, а след това е бил охранител на Тодор Живков, подготвя учредяване на най-новия политически проект следващата седмица.

Реклама

Това съобщи ексклузивно пред "България Днес" самият Даскалов, който наред със спортната кариера и успехи трупа през годините и политически опит. Идеята за създаване на ПСБ се заражда, след като Даскалов излиза от политиката като представител на партията на покойния Жорж Ганчев Български бизнес блок след три поредни мандата като общински съветник в община Пазарджик (в периода от 1995 до 2007 г.).

"През 2010 г. обявих публично, че ще създам политически проект, базиран върху всички успели и неопетнени спортисти на България. Защото на голяма част от нашите спортисти през годините на прехода бяха сложени епитети като "борци" и "мутри", които "рекетират" и "охраняват". Създадени бяха благодарение на една криминална група в обществото - като започнем от Иво Карамански и стигнем до Поли Пантев, Димата Руснака, Илия Павлов. Те все бяха активни и известни спортисти. Затова решихме, че всеки, който е дал на България положителен имидж и който не се е замесил с криминални действия, би бил полезен за създаването на такъв политически проект", обяснява намеренията си Даскалов.

Той е категоричен, че формулата за успешно развитие на страната е привличане на утвърдени капацитети във финансите, енергетиката, здравеопазването и т.н.

"А ние, известните и доказани спортисти, ще бъдем гарант в местната и национална власт да попадат хора, отговарящи на определени критерии", посочва Даскалов.

Карате шампионът твърди, че вече е провел разговори с много от най-популярните ни спортни знаменитости, а за други гледа в перспектива, които Даскалов определя като изключително чисти хора с ценностна система, които освен своята спортна кариера са се доказали през годините и като успешни мениджъри.

Реклама

Сред имената личат тези на единствената ни олимпийска шампионка по плуване Таня Богомилова (Сеул, 1988) и нейния брат Любомир, Кубрат и Тервел Пулеви, Гриша Ганчев, Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров, волейболните легенди Борислав Кьосев и Любо Ганев. Стефка Костадинова ще бъде поканена за почетен председател на партията, която да помага за нейното развитие и утвърждаване.

Разбира се, централно място в новата политическа формация е запазено за Серафим Тодоров-Сарафа (вице олимпийски, трикратен световен и четирикратен европейски шампион по бокс), чийто мениджър е именно Даскалов.

"През този престъпен и кримален 33-годишен преход стоим отстрани спортистите на България само с привличане на гласове за определена формация. Защо сега да не се обединим и ние да бъдем гаранти за онези, които ще влязат в НС?", пита Даскалов.

И допълва: "Идеята съм взаимствал от Иван Славков-Батето. Той разсъждаваше по темата да се обединят и организират спортистите на България в политически проект. Създаде партия "Напред, България" по примера на своя приятел Силвио Берлускони в Италия "Форца, Италия". Но нямаше изпълнители, с които да разгърне тази идея - за участие в политическия и икономическия живот на спортистите на България. Оттам възприех идеята, че това трябва да се случи", обясни Боби Даскалов, който трупа и 12 години опит като съдебен заседател в Районен съд - Пазарджик.

Мениджърът на Сарафа посочва, че държавата е абдикирала от спорта за сметка на наркотиците и престъпността, които заменили медалите и спортните площадки.

"Заради отстъплението на държавата от спорта сред младите хора започва затлъстяване, болести, наркотици, райски газ, престъпност и т.н. Затова вече силиконови певици рекламират шмъркане на линии. Не можем повече да гледаме нехранимайковци, на които гласуваме доверие. Куцо и кьораво станаха депутати и после се вайкаме. А хората, които слушаме химна на стълбичката за спортните ни постижения, стоим безучастно", казва Даскалов.

Името на партията е запазено и предстои учредяването й идната седмица, но технологично времето няма да бъде достатъчно новосвормираната организация да се яви на изборите на 27 октомври. Заявката на ПСБ е да бъде далеч от системните партии и няма да търси тяхната подкрепа.

От бъдещата партия на спортистите на България разполагат с мащабен проект за развитието на България в следващите 10 до 20 години, създаден най-вече от научни капацитети.

Сред поставените дългосрочни цели на първо място в документа е качествено и достъпно образование и физическо възпитание още от детската градина, за да не се налага да се плащат пари на частни учители.

На второ е посочено реформиране на родното здравеопазване, а на трето религията с въвеждане на задължителни часове в училищата. Като четвърти приоритет е залегнал икономически растеж на страната.

"Ние, спортистите, не можем вече да гледаме унизителното отношение и поведение. Именно спортът е най-голямата превенция срещу агресията. И точно той е най-демократичната система за израстване. Бил съм на три европейски и три световни първенства по карате, като преди това 7 пъти съм бил републикански шампион. Не мога да отида там, ако някой е звъннал по телефона, че съм негов човек, нали разбирате. Спортът не разрешава такова ходатайство. Дори и на лагерите има преборвания кой да отиде на международно състезание", казва Боби Даскалов, който е бивш служител на УБО (Управление за безопасност и охрана - б.а.) и е охранявал навремето соцвеличия като Андрей Луканов и Тодор Живков.

Серафим Тодоров: 

Обединяваме се чистите и неопетнените 

"Спортистите винаги сме били най-чистата и достойна реклама на България. Сега дойде времето да се обединим всички неопетнени и чисти спортисти като мен."

Това сподели пред "България Днес" вицеолимпийският шампион по бокс Серафим Тодоров, който ще бъде движещата сила в новата политическа формация.

"Никога не съм бил корумпиран, винаги съм бил честен и открит, хората го знаят. Познавам спортистите и се знаем какви умения притежаваме. Основата ще ми бъде да намеря и подбера подходящото младо поколение, което да бъде в спортните зали и така да ги държа на дистанция от алкохол и наркотици", посочи Сарафа.

И допълни: "Имам го усета, даден ми е отгоре. Никога не съм бил алчен човек, който да си гони единствено личния интерес. Истински християнин съм, отдал съм се на Бог и съм обещал до гроб да върши само добри дела. Лошо не мога да направя. Затова и влизам в политиката, защото виждам колко критично е положението в държавата".

Трикратният световен и четирикратен европейски шампион е категоричен, че няма да подведе другите велики спортисти, които дадат положителен отговор за участие в политическия проект.

"Ще работим заедно за каузата на България. Аз съм боец, бил съм най-добрият на планетата и винаги ще съм боец за правдата", обещава Сарафа, който побеждава непобедимия дотогава Флойд Мейуедър на Олимпийските игри в Атланта през 1996 г.

Петър Лесов: Участвам, щом е за

благото на родината и спорта

"Щом е за благото на родината и спорта, подкрепям идеята и участвам в нея. Управляващите изоставиха спорта и е назрял моментът за промяна."

Това сподели пред "България Днес" най-младият ни олимпийски и двукратен европейски шампион по бокс Петър Лесов. Той вече е провел разговори и предстоят срещи, на които да се дискутира по-нататъшната организационна дейност.

"Много е важно хората, които влязат в този политически проект, да си останат същите, каквито са и сега - неопетнени и доказани", сподели обявеният за "най-бойкият състезател" още на първото си републиканско по бокс.

Четете още

Фолклорната певица Ана-Мария: Тодор Живков се държеше бащински с мен

Фолклорната певица Ана-Мария: Тодор Живков се държеше бащински с мен

Готвачът на Тодор Живков се пенсионира

Готвачът на Тодор Живков се пенсионира

Реклама
Реклама
Реклама