Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18803498 www.bgdnes.bg

Молебен пази Царево след наводнението

  • Година след апокалиптичното наводнение 
  • Морският град се моли за жертвите, раздават курбан за живите 

Доли ТАЧЕВА

С молебен и водосвет за Божията благодат ще отбележат една година от апокалиптичното наводнение хората в Царево. Точно на 5 септември от 11:30 часа в храма "Свети Цар Борис - Михаил" жители и гости на града ще се съберат и ще се помолят да не преживяват повече подобни трагедии. Ще бъде отслужена и молитва за хората, които загинаха в придошлите води през 2023 г. След това в двора на църквата ще бъде раздаден и курбан за живите.

Реклама

Миналата година проливни дъждове предизвикаха библейски потоп по Южното Черноморие. Опустошителното бедствие взе четири жертви. Редица населени места бяха под вода. Срутиха се мостове и пропаднаха главни пътища.

"По време на бедствието бях на работа. Член съм на БЧК. Спомням си, че много хора се отзоваха и бързо реагирахме. Раздавахме храна и вода на пострадалите. Дай Боже да не се случват вече такива бедствия", връща се назад пред "България Днес" местната жителка Даниела Върбанова.

В неделя обилни дъждове отново се изляха над морското градче. Този път за щастие щетите са минимални, като са пострадали само няколко частни имота.

"Морето се успокои, времето е прекрасно и всичко е нормално при нас. Нещата от миналата година се успокоиха, а и вече сме подготвени", допълва Върбанова.

Подобна е и ситуацията в село Кости, което също беше едно от най-засегнатите населени места. Местните жители са свикнали с наводненията. Направили са си специална организация, когато завали. През половин час има човек на реката, за да следи нивото й. Ако започне да се вдига, хората се предупреждават и имат готовност да напуснат домовете си.

"Имаме стройна организация! Дай Боже да не се налагаме да я ползваме обаче. Засега е нормално положението. Имаше валежи, но не ни създадоха проблеми", коментира пред вестника и кметът на селото Антон Ангелов.

Реклама

След разрушителното бедствие държавата отпусна малко над 40 млн. лв. за ремонт на разрушените инфраструктурни обекти в общината. С част от парите бе предвидено да бъде извършен ремонт на дерето и улиците в Кости.

"С ремонта напредват нещата, работи се. Искрено се надяваме да няма подобни бедствия и всичко да върви по план", допълва управникът.

Четете още

Максим Стависки и Албена Денкова са в Русия, но печелят пари в България

Максим Стависки и Албена Денкова са в Русия, но печелят пари в България

УЖАС! Двама души се удавиха в Поморие и Царево

УЖАС! Двама души се удавиха в Поморие и Царево

Удивително! Благороден елен се разхожда из Царево (ВИДЕО)

Удивително! Благороден елен се разхожда из Царево (ВИДЕО)

Поли Недкова награби смокините в Царево

Поли Недкова награби смокините в Царево

Реклама
Реклама
Реклама