Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18811089 www.bgdnes.bg

Баби стават футболистки в София

Сутрешни страсти в дом за стари хора 

Оспорваната надпревара завършва с два гола разлика, подготвят реванш 

Доли ТАЧЕВА

Баби стават футболистки, за да запълнят свободното си време. Най-колоритният и нахъсан за победа отбор безспорно е този на софийския дом за стари хора "Зона Б-5". Сутрин две от пенсионерките застават пред футболната врата и се надпреварват коя ще вкара повече голове, вместо да правят гимнастика с останалите домуващи.

"Много се забавляваха! Това физическо упражнение за някой може да не е нещо кой знае какво, но за тях е сериозно усилие. За да имат стимул и някаква цел, трябваше да си броят головете", разказва пред "България Днес" директорът на социалния дом Анна Ставрева.

Реклама

Оказва се, че първият мач протича изключително оспорвано. В него две баби си бият дузпи накрая, като всяка си е избрала за вратар най-опитния дядо според нея. След последния съдийския сигнал се оказва, че разликата между двете футболистки е само два гола.

"Еднакво добри са били, ще има реванш", категорична е Ставрева.

Футболната врата е най-новото попълнение в дома и вече се радва на голям интерес. Докато едни спортуват на нея, други правят гимнастика на двора с рехабилитатор. 73-ма души в момента живеят в старческия дом. Всички са в пенсионна възраст, като най-младият потребител е на 64 години, а най-възрастният е 98-годишна жена. Всекидневно пенсионерите са ангажирани с различни активности.

"Освен подслон и храна предоставяме и много други неща, като всичко е по желание. Гледаме да се грижим и за физическото, и за психическото им състояние. Искаме да не се чувстват самотни, а напротив - пълноценни и все да са ангажирани с разнообразни дейности", обяснява управителката.

От понеделник до петък трудотерапевти се включват в клубовете по арт терапия, музикотерапия, готварство и какво ли още не. В неделя е ден за разкрасителни процедури. В дома пристига фризьорката Руми и прави прически на пенсионерите, за да повдигне духа и самочувствието им.

"Чакат я с нетърпение. Дори си имат график, в който се записват. Всеки от тях минава по един път в месеца, за да може да бъдат подстригани и фризирани всички", допълва Ставрева.

Реклама

В дома за стари хора са си направили и клуб "Домашно кино", като последният филмов маратон, който си организират, е на сериала "Птиците умират сами".

За бойните изкуства няма възраст

Пенсионери прибавят още няколко години към живота си с бойно изкуство. Обитателите в столичния дом за стари хора "Надежда" практикуват тай чи веднъж седмично. Заниманията по китайското бойно изкуство се водят от световния шампион Петър Драгоев. Всеки вторник спортистът отделя от личното си време и пристига в дома, за да показва различни техники на пенсионерите. Най-възрастният в групата е 92-годишният Кръстю, който показва завидни умения и неповторимо чувство за хумор.

Пенсионерки печелят награди като мажоретки

Ако България си има своите "Златни момичета", то Враца си има своите "Златни мажоретки"! Порасналите дами от клуб "Вратица" са усмихнати, енергични и обожават да танцуват. 47 пенсионерки на възраст между 62 и 83 години преминават през третата си възраст с гимнастика и помпони, като много ги бива в това! В началото на септември миналата година момичетата си спечелиха грамоти от специално дефиле с помпони във Враца, в което взеха участие над 400 спортисти.

По нищо не им отстъпват и бабите мажоретки от дома за стари хора "Венета Ботева" във Велико Търново. Шест дами се обличат еднакво и размахват оранжеви помпони за радост на десетките гости, които ги посещават по празници. Бабите мажоретки демонстрират отлична хореография, пъргави движения и заслужено обират овациите на публиката. Пенсионерките дори не се задъхват, което доказа, че са в отлична форма, въпреки че надхвърлят 80 години.

Реклама
Реклама
Реклама