Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18819387 www.bgdnes.bg

Родители и учители на бунт срещу новите ваканции

*Петък и понеделници създадоха напрежение 

*Почивките са неуважение към семействата на децата, казва преподавателката Яна Шишкова 

Родителите и учители скочиха на бунт срещу ваканциите през новата учебна година! Според недоволстващите графикът с почивните дни е неуважение към семействата на децата и преподавателите и ощетяват българския туризъм.

Реклама

"В така предложения график за пореден път не се зачитат българските обичаи и зимните празници, които продължават до Ивановден на 7 януари, което издава липсата на закрила, уважение и съобразяване с нашата вяра и религия. Правото на родителите да възпитават и обучават децата си е напълно отнето, доколкото дългите уикенди във всички държави са създадени за подпомагане на вътрешния и външния туризъм - най-добрият начин да се опознае околният свят, посещение и общуване с възрастни роднини, което учи децата на нашите традиции и удължава живота на бабите и дядовците", казва учителката по китайски език Яна Шишкова, която е водач на Народно движение "Будителъ" и е организирала петиция в интернет.

Проблем за родители и преподаватели е, че има петък и понеделници, в които учениците трябва да са в клас, и така ваканциите не могат да бъдат слети с почивните дни.

"С Вашето решение да дадете един учебен ден в петък на 3 януари 2025 г. и да завършите учебната година на 2 юни 2025 г., 16 юни 2025 г. и 30 юни 2025 г. - дни, които се падат в понеделник, Вие демонстрирахте за пореден път, че нямате никаква представа за манталитета на онези, за които уж се грижите. Не съществува ученик, който ще се появи в петък след зимна ваканция или да остане дори за заключителен празник накрая на учебната година след уикенд", пише още Шишкова до образователните власти.

И добавя: "По същия начин т. нар. междусрочна ваканция на 5 февруари 2025 г. изглежда като отчетен ден, вместо да бъде полезна за някого в образованието - какво означава ден по средата на седмицата. Единственото, което постигате, е да унижите нас, учителите, които ще бъдем принудени да присъстваме, без да сме отпочинали и без да сме се заредили. А за седмицата с междусрочната ваканция да сме принудени да променяме целия си жизнен цикъл с нов график часове".

Предложението е учебната година за различните класове да завърши по-рано, а зимната ваканция да бъде удължена с един ден. Образователното министерство вече утвърди със заповед почивните дни през учебната 2024/2025 година.

Реклама
Реклама
Реклама