Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18826169 www.bgdnes.bg

Събор на хумора се състои в "Ковачевско кале" навръх Съединението (СНИМКИ)

Фестивал на хумора и сатирата се състои в момента навръх официалния празник - Съединението на България. Той се провежда в късноантичната крепост "Ковачевско кале" в землището на село Ковачевец, обл. Търговище. В програмата участие са заявили общо 65 участника - индивидуални изпълнители, камерни състави, групи и хорове за народно пеене, фолклорни танцови ансамбли и изпълнители на словесен хумор. Освен групи от търговищкия регион, има такива от Русе, Варна, както и международни състави от Румъния, Сърбия и Косово. 

Отделно се оценяват и майстори занаятчии в раздел "Весел майсторлък". Баби от Паламарца предават занаята как се сее жито, а други показват старинна мотовилка - дървен уред, служещ за намотаване на преждата и за подготовката й за по-нататъшно тъкане. За всички е осигурен и безплатен обяд от местни традиционни гозби и специалитети.

Осмият фестивал на хумора и сатирата "Който се смее - не старее" - 2024 се организира от Народно читалище "Искра 1893", с. Паламарца. Провежда се под патронажа на община Попово и в партньорство с Исторически музей Попово. Фестивалът е създаден с цел да съхранява и популяризира хумора в народното творчество на България и да се утвърждава като значимо събитие в културния календар на област Търговище. 

Четете още

УНИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ: 10 години "Ковачевско кале" с мачкане на грозде и варена леща

УНИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ: 10 години "Ковачевско кале" с мачкане на грозде и варена леща

Гордея се, че съм българин
Гордея се, че съм българин

Гордея се, че съм българин

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама