Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18828440 www.bgdnes.bg

(ИНТЕРВЮ) Златотърсач №1 у нас Кирил Стаменов: В Европа продават фалшиви метеорити от България

Единственият регистриран у нас - "Орлов дол", е 150 кг и стои в полицията като улика

Кой е той

Кирил Стаменов е председател на единствената на Балканите и в света Асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити. На 62 години. Завършва текстилен техникум. Служи като свързочник в поделението в Горна Малина от 1982 до 1989 г. Работи в "Кремиковци". От няколко години живее в Кърджали.

Реклама

- Г-н Стаменов, как ще коментирате явлението, което наблюдавахме наскоро с разпадащ се сателит или метеорит в атмосферата, което беше заснето от стотици хора и обиколи социалните мрежи?

- На Земята падат три вида метеорити - железни, железно-каменни и каменни. Водещият фактор е желязото в тях - над 90%, трябва да има и никел и кобалт. Ако тях ги няма, това е земен камък. Колегите много се бъркат с хематит и магнетит - това са земни минерали. Метеоритът гори и пада на земята, а метеорът изгаря още в атмосферата. За да е метеорит, като пада, трябва да има и взрив от скоростта и налягането. Явлението можете да го сравните с падането на Челябинския метеорит - чува се взрив, изпочупват се стъклата. И в момента продават парчета от него по разни аукциони. Има някои метеорити, наречени болиди, които изгарят още в атмосферата. Ако е чисто железен, метеорът няма как да се взриви. Хора от Мароко и Алжир намират в пустинята на самата повърхност метеорити, предимно каменни. 80% от тези, които падат на Земята, са каменни и идват от големия астероиден пояс между Марс и Юпитер. Астероидите са с големина от футболна топка до малък град. Като се удари в нещо, той тръгва в Космоса. Луната е осеяна с кратери - тя е магнит за такива неща и е като филтър за Земята. Лунните и марсианските метеорити имат висока цена като колекционерска стойност, защото рядко падат. Вървят между 120 и 150 евро на грам.

- Какви метеорити падат в България?

- На земята падат основно хондрити. Техният подвид ахондрит е малко по-скъп, защото има различно съдържание на метали. От 2012 г. правя карта за падналите метеорити. Описал съм и тези, които са падали в България назад във времето. Почти всички са каменни и са изнесени извън България. Метеоритът "Орлов дол" го намериха колеги и го записаха в световния бюлетин. После се разправяха роднини и съседи - кой го е намерил, кой го е карал с каруцата... Колегата го регистрира, но го откраднаха. В Гълъбово в полицията още се водят дела. Хванаха крадеца и метеоритът е в полицията. Той е ахондрит, в него има и малко платина, беше около 150 кг. Френски професор го изследва. Подариха ми част от него, но след една година се беше разпаднал от въздуха.

- Това ли е единственият регистриран у нас метеорит?

- Да. От 2012 г. никой не ми е казал, че е намерил метеорит в България. Вероятно, ако намерят нещо, го продават в чужбина.

- Явно не е престъпно да държиш метеорит. Трябва ли това да се регулира със закон?

- Хобито си е хоби. Всеки трябва да спазва закона. Често ми се обаждат дознатели да ме питат за металдетектори. Ние нямаме общо с археология и нумизматика, но много злоупотребяват. Има случаи в Европа продават фалшиви метеорити. Намерили магнетит, със 70% желязо, продават го в интернет като метеорит от България без документи. После ме намират мен и ме питат какъв е този фалшификат.

Реклама

- Кой има интерес към метеоритите, кой вади пари да ги купува?

- Колекционерите си правят сбирки от различни малки парченца метеорити - от Аржентина, Кения, Русия, Америка, Украйна. В интернет може да се види колко е цената на грам. Само 6% от паласитите падат на Земята - това е друг вид метеорит, който идва от дълбокия Космос. В някои от тях, ако има диаманти, цената може да стигне 700 хил. долара на грам. Те са най-скъпи, защото, ако са били близо до въглероднопрахова звезда, от скоростта и налягането на земното притегляне въглеродът кристализира и става на диамант.

- Има ли райони, където по-често падат метеорити?

- Иска се търсене. Много антична шлака и остатъци от рударска дейност има на различни места в България, но трябва да има никел и кобалт, за да е метеорит.

- Как изследвате състава?

- Преди време един колега имаше апаратура за рентгеноспектрален анализ, която е много скъпа. Тя се счупи, но тъй като Украйна е във война, няма как да се ремонтира в Киев. Сега, като извадим някакви камъни, ги пращаме за анализ по различни фирми.

- Предвид развитието на технологиите, ще се увеличава ли т.нар. космически боклук?

- Онзи ден четох, че фирма е спечелила проект и след 1-2 г. започва да чисти земната атмосфера, която е пълна с остатъци от космически боклуци. Това са остатъци от сателити и какви ли не неща, които са качени горе.

- Може ли да се сбъднат страшните сценарии от филмите и някой ден метеорит да удари фатално Земята?

- Ако се насочи по подходящ начини и е достатъчно голям, тогава няма и да разговаряме повече. Едва ли и ще разберем, че насам се е запътил. Но има много условности. Зависи дали метеоритът ще падне в светлата или тъмната част на Земята. Зависи как се върти планетата и с каква скорост ще навлезе в атмосферата. Ако падне един астероид с големината на лека кола, ще направи такъв погром...

- Разкажете какви са членовете на организацията ви.

- Нашите членове са мъже, жени и цели семейства, около 1000-2000 души. Това са предимно ловци на самородно злато, метеорити не се търсят толкова. Цената на златото скача непрекъснато и всеки ходи да търси и да промива. Намират се парчета самородно злато в Средна гора, Северозападна и Югоизточна България, но се иска четене. Трябва да знаеш с какъв металдетектор да работиш, на каква честота. 80% от златото на територията на Земята е извадено. Остават още 20% - направете си сметка как ще се вдига цената нагоре.

- Какво ще се случи, когато то свърши?

- Като гледам, по-лошото е, че водата свършва. Баба Ванга едно време казваше, че златото ще излезе, а водата ще се скрие.

- Какво ви предстои?

- Подготвяме събор на Старозагорските бани на 14 септември. Преди това имаше такива на Леденика и Дамасцена. Правим състезания - промиване на самородно злато за мъже, жени и деца за време, томболи с награди от спонсори, криене на злато в затворено пространство и търсене с металдетектори.

Четете още

Притоците на Огоста - златните реки в България

Притоците на Огоста - златните реки в България

Мечка крие злато!
Мечка крие злато!

Мечка крие злато!

Експедиция в балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора
Експедиция в балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Експедиция в балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Шефът на златотърсачите Кирил Стаменов: Средна гора е обсипана със злато
Шефът на златотърсачите Кирил Стаменов: Средна гора е обсипана със злато

Шефът на златотърсачите Кирил Стаменов: Средна гора е обсипана със злато

Реклама
Реклама
Реклама