Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18838179 www.bgdnes.bg

ТРОГАТЕЛНА ИСТОРИЯ! Марти казва "мама"за първи път на 12 години

  • Един случай на един милиард в света!
  • И двете деца на Ралица Паскалева страдат от аутизъм 
  • История за жестока съдба, надежда и несломима воля за борба 

И двете дечица на Ралица Паскалева страдат от аутизъм. Това е удар на съдбата, който се случва веднъж на един милиард в света.

Реклама

Борбената столичанка загърбва себе си, за да се бори за отрочетата си с помощта на своята майка и вижда светлия хоризонт 12 години по-късно, когато синът й Марти за първи път казва "мама" и "баба". Това се случва след успешна терапия със стволови клетки в Турция, а 6-годишната й дъщеря Катрин е следващата, на която трябва да се помогне. За целта са необходими 100 хиляди лева за двамата.

Това е 12-годишна история на борба и надежда, възходи и падения, търсене на отговори и тишина. Ден след ден.

"Един на милиард са случаите в света, при които и второто дете в семейството да е в аутистичния спектър и то да е момиченце, което е още по-рядко, защото това заболяване засяга по-често момчетата. Не мога да ви опиша с думи всичко онова, през което преминах. Да ти се скъса сърцето! Буквално! Но нямам друг избор, трябва да се боря за дечицата си и ще го правя докрай с всички сили", започва своята изповед пред "България Днес" майката на слънчевите Марти и Катрин Ралица Паскалева.

Най-трудно е в началото.

"Изследвахме се - децата не са обременени генетично. Няма научно обяснение за това. Ако някой сподели на какво се дължи аутизмът, и то и при двете деца, ще получи Нобелова награда. Не е като при синдрома на Даун да се направят тестове по време на бременността и да се разбере", разказва Паскалева.

Марти и Кати са родени секцио поради медицински причини. След 1 г. и 7 м. майката започва да се притеснява силно за баткото Марти, че детето не проговаря и не осъществява контакт, но личната лекарка твърдяла, че това е временно. Когато момчето е на 2 години, посещава за първи път логопед и е извършена комплексна диагностика, която установява, че детето е от аутистичния спектър и по думите на специалиста се намира по периферията на спиралата.

Реклама

Марти е посещавал около година и половина частна детска градина в района на Орлов мост, където е работено с логопед, психолог и ерготерапевт. Следват две години в стандартна държавна детска градина, където е работено с ресурсен учител, логопед и психолог.

"Две години изпаднах в много тежко психологично състояние. Не знаех как да помогна на детето си и никой не ме ориентираше в нищо. Ситуацията е и продължава да бъде тежка за гледане и преживяване. Благодарение на майка ми успях постепенно да изляза от това състояние и си стъпих на краката. Реших да се боря за детето си", споделя Ралица.

За съжаление, първите две години след раждането и на второто й детенце са съпътствани от същите симптоми.

"Катрин трудно прохождаше, погледът й убягваше встрани, не си задържаше вниманието. Не проговаряше до втората година. Започна се отново с логопеди, психолози, ерготерапевти, барокамери, електростимулация на главата. Нямаше нещо, което да не сме изпробвали", споделя Паскалева.

Момиченцето посещава нормална детска градина за 3-4 часа с ресурсен учител, логопед и психолог. Има много малък контакт с другите дечица. "Освен че трябва по-специално внимание, така и не трябва да се пречи на другите деца. Казаха ми, че е добре да ходи без мен, за да се социализира", посочва майката.

Животът на майката се преобръща за втори път.

"Чуствах се в безизходица, плаках постоянно, не можех да го преживея, не вярвах, че това може да се случи. Особено след като се появи Катрин с този проблем. Беше истински емоционален срив. А лекари ме питаха какво да направят с Марти. Представяте ли си? Изпадах в ужас", връща лентата назад Паскалева.

Катрин само от време на време, и то на случаен принцип, казва "да" и "не". Но не на място. Не казва думички и върви по пътя на Мартин, което много притеснява Ралица. А Катрин вече е на 6 години.

Ралица е зъботехник по професия, работи и като брокер. Налага й се да напусне работа и да се грижи за отрочетата си. Паскалева е личен асистент на Катрин, а майка й на баткото Мартин. Със средствата от държавата като лични асистенти двете жени се борят с всички проблеми и разходи.

Тази 12-годишна драма не само не обезсърчава борбената майка, но и я мотивира още по-безрезервно да търси нови възможности за спасение за своите рожби.

"Така един ден се заговорих с човек в таксито и той ми каза, че ще ме свърже с лекар, който може да помогне за пътуване до Турция за преливане на стволови клетки, което много помагало. После гледах предаване на 2 април 2024 г. с Ники Кънчев, посветено на деца с аутизъм в сутрешния блок на Би Ти Ви в Световния ден на хората с аутизъм", разказва майката.

Ралица се свързва с Кънчев на посочения редакционен телефон.

"Той откликна веднага на молбата ми за помощ. Каза ми, че ще помогне, ще разпространи апела в социалните мрежи и ще ме свърже с лекар, който да съдейства. И знаете ли какво се оказа - това беше същият медик, посочен ми от мъжа в таксито - д-р Юлиян Моллов. Получих двоен знак от съдбата", споделя с вълнение Ралица.

"Подготвихме документи и задвижихме нещата за лечение на Марти със стволови клетки в Турция. Д-р Моллов и Ники Кънчев просто са добри хора, които ни помогнаха в нужда безрезервно, без да очакват нещо в замяна. Всичко се случи много бързо, като насън. Организацията и на двамата беше в такъв синхрон и добре направена, че не ми се вярваше, че е истина", въодушевена е майката.

Последват три вливки на Марти в Турция - през юни, юли и последната на 22 август. Една вливка заедно с всички съпътстващи разходи възлиза на около 20 000 лв. Сумата от 60 000 лв. за трите процедури е събрана с помощта на водещия на "Стани богат" и Фондация "Д-р Юлиян Моллов" на медика.

Напредъкът след тези вливки е изумителен.

"Марти вече казва "мама" и "баба". Това се случва след първите две вливания и след 12 години тишина... Марти се чуди на собствения си глас и че излиза такъв от самия него, учудва се много", разкрива Паскалева.

Сега спешно са необходими нови 20 000 лв., с които да се направи последната, четвърта вливка на Марти. Средствата трябва да се съберат най-късно до средата на октомври, за да не се изтърве определеният цикъл на процедури и те да имат най-добър ефект върху момчето.

След средата на октомври, ако всичко е наред и парите се съберат, лекарите в Турция са готови да започнат същите четири интервенции със стволови клетки и със сестричката на Марти Катрин.

"Първата би могла да се насрочи за декември. Медиците са изключителни специалисти. Извличат се стволови клетки от пъпна връв и се преработват лабораторно по специална технология. Много съм обнадеждена заради добрите резултати и мечтая да повлияят и на Катрин", вярва силно Ралица.

За целта са необходими общо 100 000 лева - за последната вливка на Марти и целия цикъл от 4 процедури на Катрин.

"Много ги обичаме, държим на тях и винаги ще ги подкрепяме. И те разбират - прегръщат, плачат, вълнуват се. Марти си върти ръчичките и при лошо, и при хубаво. Всяко преживяване е свързано с емоционален и вербален изблик. Не може да го изкаже, но по негов начин го показва, а аз знам всяко едно движение, жест и гримаса какво означават", казва Паскалева.

"Човешката природа може всичко да понесе, зависи дали ще се откажеш, или ще се изправиш и бориш. Вярвам, че докато сме живи, трябва да се борим за децата си. Всичко ми мина през главата - дали това е кармична зависимост от прародители, Божие наказание, че съм направила нещо в предишен живот, че съм прегрешила... Хиляди неща минават през главата ми. Но от април т.г. съм загърбила лошите мисли заради напредъка и това ме стимулира да мисля позитивно. Има добри хора и повярвах в човечността", не губи сили и вярва Ралица.

Може да помогнете с дарение:

Банка: ДСК

Титуляр на сметка: Ралица Паскалева

IBAN: BG72STSA93000012364354

REVOLUT: https://revolut.me/ralitsvl15

REVOLUT: @ralitsvl15

PayPal: paypal.me/RalitsaPaskaleva

Дарителската сметка на Фондация "Павел Андреев": https://pavelandreev.bg/campaign/shans-za-marti-i-kati

Д-р Юлиян Моллов: 

До вас съм, прекрасни Марти и Катрин 

- Д-р Моллов, един на милиард са случаите в света като на дечицата на Ралица. Как го приехте?

- Каузата с Марти и Катрин я приех като лична, защото и аз съм баща на три дечица и знам, че трябва да направим всичко необходимо те да са здрави и самостоятелни. Срещнах се с родителите на тези деца и видях колко искрено те желаят да направим всичко по силите си. Видях как те двамата са си подали ръка и аз пожелах да съм до тях в този нелек път. Организирането на концерти за събирането на средства за тяхното лечение, разговори с известни личности и телевизии, за да ги подкрепят, са само малка част от нещата, които се стремя да направя, за да съм до тях.

- Години наред лекари вдигат ръце. Какво успяхте да направите за случая?

- Знаете, всеки пациент е индивидуален и не може да се постави под общ знаменател. При Марти ситуацията беше малко по-сложна и затова започнахме с помощ към него. След три процедури в Истанбул Марти вече е много по-добре и това се забелязва от двамата родители. А аз... аз съм най-щастливият лекар, който е успял да даде надежда и усмивка на две прекрасни дечица и техните родители.

- 12 години по-късно момченцето казва "мама" и "баба", събират се средства за лечение със стволови клетки и на момиченцето, като изгледите занапред са добри. Значи има път, но трябва да се открие...

- Марти вече съзнателно започна да казва "мама" и "баба". Той е все по-спокоен и уравновесен. След всяка вливка е все по-добре и самият видимо желае да продължи. Остава му още една процедура.

Сега е време да се съберем всички за Катрин, защото и тя се нуждае от нашата подкрепа. А тя е толкова прекрасна и мила. Човек не може да не се събуди и да не направи каквото е необходимо, за да видим и нейния напредък. До вас съм, прекрасни деца!

Реклама
Реклама
Реклама