Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18846040 www.bgdnes.bg

В потопеното Каравелово не могат да дишат

*Две години след наводнението 

*Камиони и багери вдигат задушаващ прах от изсъхналата кал, хората са безсилни 

"Трудно се диша в село Кравелово. Много е прашно. Чак до болница не знам дали някой е стигнал, но е голяма мръсотия навсякъде."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" председателят на читалището в пловдивското село Каравелово Павлина Балтова относно наболелия проблем със запрашаването на въздуха.

През 2022 г. малкото селце бе залято от невиждано наводнение, което нанесе огромни щети. Тогава река Татлъ дере излезе от коритото си и наводни редица къщи, причинявайки сериозни щети по имотите на местните. Селото бе зарито с кал, която днес се е превърнала в прах. Две години по-късно проблемите в Каравелово продължават - багери и камиони копаят из селото, вдигайки ужасна пушилка от изсъхналата кал, която просто задушава жителите.

"Големите превозни средства вдигат страшен прах - само да духне вятър и всичко става в мръсотия. Някои се оплакват от кашлица и е нормално при тази ситуация. Особено тези, които имат здравословни проблеми - кашлят. И как иначе в този прахоляк? Очите ми също сълзят, но не знам дали е от въздуха", каза още Балтова.

Изстрадалите каравеловци са на предела на силите си и искат час по-скоро ремонтните дейности да приключат, но на ситуацията определено не й се вижда краят.

"Основният проблем е по улица "Горска". Там пътят е черен! От 2 години е така - машините са навсякъде, но едва ли скоро ще завършат, защото няма финансиране и не се работи. Всички ни забравиха. Безсилни сме, вече не можем да се борим", сподели също за вестника и Христо, жител на Каравелово.

"България Днес" се свърза за коментар и с кметството в селото, откъдето отрекоха да има проблем с въздуха.

Четете още

Оцелял по чудо след наводненията в Карловско:  Още сънувам страшния потоп, видях смъртта в очите

Оцелял по чудо след наводненията в Карловско: Още сънувам страшния потоп, видях смъртта в очите

Николай от бедстващото село Каравелово: Рискувах здравето си, за да се прибера

Николай от бедстващото село Каравелово: Рискувах здравето си, за да се прибера

ОРИСИЯ! 69-годишният Николай напусна Каравелово, прахът от потопа го убива

ОРИСИЯ! 69-годишният Николай напусна Каравелово, прахът от потопа го убива

Каравелово не се плаши от потоп

Каравелово не се плаши от потоп

Реклама
Реклама
Реклама