Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18853164 www.bgdnes.bg

Таен извор край Търговище лекува болни очи

  • Стотици проглеждат с живата вода 
  • Чешма до него лекува бъбречни и стомашни проблеми 

Доли ТАЧЕВА

Вода, която може да лекува очни заболявания, тече от таен извор край търговищкото село Вардун. Аязмото се намира на пусто и отдалечено място. Преди години там е било пълно с живот, но всичко вече е изоставено. Всичко, освен лековитата вода, към която се стичат хора от близо и далече въпреки труднодостъпната местност. Не един или двама са успели да излекуват очите си с живителната течност. Поради тази причина хората не спират да търсят чудатия извор.

Реклама

"Казват, че трябва само да си напръскаш очите или леко да ги измиеш с тази вода и тя започва да действа. Като капки за очи е", споделя пред "България Днес" кметът на населеното място Христо Ангелов.

Точно до лековитият извор, който оправя зрението, блика друга вода, която също има силата да изцелява. Хората от селото са убедени, че помага при бъбречни и стомашни проблеми. От незапомнени години местните я пият и свидетелстват за чудодейната й сила.

Легендата разказва, че преди стотици години мястото било известно като Кушбунар, което означава солен извор. То представлявало гьол, от който само животните пиели вода. С течение на времето пастирите забелязали, че добитъкът търсел само този извор, и водели стадата си там. На хората им направило впечатление, че животните, които били болни и пиели от водата, с течение на времето оздравявали. Така самите им стопани също започнали да пият от извора и го нарекли "Лековит".

"Преди много години няколко местни построили чешма с три чучура. Така мястото добива по-голяма популярност. В момента дамо два от чучурите работят, третият е пресъхнал. Интересно е, че през годините при голяма суша много чешми пресъхват изцяло, но тази никога", допълва управникът.

Никой от селото не може да обясни каква е силата на водата. За хората е повече от мистерия как тя помага, но смятат, че изворът трябва официално да се обяви за лековит, защото хиляди хора са намерили изцеление.

Четете още

Незряща учителка прогледна над аязмото в село Баничан

Незряща учителка прогледна над аязмото в село Баничан

Изумителни чудеса на св. Иван Рилски: Петкана проговаря, Мара пребори рак

Изумителни чудеса на св. Иван Рилски: Петкана проговаря, Мара пребори рак

Чудодейно аязмо връща зрението

Чудодейно аязмо връща зрението

Чудодейно аязмо цери парези и екземи

Чудодейно аязмо цери парези и екземи

Реклама
Реклама
Реклама