Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18853527 www.bgdnes.bg

Празник на чесъна спасява кмет

Благотворителна акция в село Пробуда 

Събират средства за трансплантация на бъбрек в Турция 

Празникът на чесъна в търговищкото село Пробуда вдъхнови с благотворителна кауза. Навръх Малка Богородица (8 септември) се събраха 450 лв. за спешна трансплантация на бъбрек на кмета Светлин Мирев.

Младият управник замина вчера за Турция, където няколко дни ще бъде подложен на изследвания, а след това, ако всичко е наред, ще се пристъпи към операцията. За целта с помощта на близки и дарители е събрана необходимата сума от 22 000 евро. Донор е неговият брат.

Реклама

Това сподели пред "България Днес" секретарката на Народно читалище "Родина-1927" в търговищкото село Анета Кирчева. Тя е двигателят на празника на чесъна в селото, в което по списък живеят 690 души, но постоянно в селото бройката е наполовина.

"От близо 40 години местните производители отглеждат определен сорт чесън, който е по-мек, не толкова лютив и се харесва много. От 500 обработваеми декара през годините вече са по-малко от 10. Трима-четирима ентусиасти продължават да засяват чесън, който има и лечебни свойства - който яде повече, е по-здрав и живее по-дълго", разказва Кирчева.

По време на празника са подредени кулинарна изложба и базар на производители.

В седмото издание на празника със свои изпълнения се включват самодейци от читалища в област Търговище. Кулинарната надпревара за ястие с чесън е включена в програмата на празника за трета година. Тя е в четири категории: топло предястие, студено предястие, основни ястия и тестени изделия с чесън, а Кирчева е част от журито. Отличените получиха грамота и предметна награда.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама