Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18853850 www.bgdnes.bg

От 2 г. училище взема телефоните, децата общуват повече

Драстични мерки след кибертормоз над шестокласник 

Подрастващите говорят помежду си и излизат навън, когато са без мобилните устройства 

"От 2 години насам събираме телефоните на учениците в училище. Има голяма промяна в тях - за първи път от толкова време видях децата да седят и да разговарят помежду си, да ритат топка навън. Това не се случваше преди."

Реклама

Това категорично заяви пред "България Днес" директорът на великотърновското училище "Петко Рачев Славейков" Данка Борисова по повод ограничаването на мобилната техника в училището. Оказва се, че много преди предложенията за забрана на телефоните в училище, която вече се въведе в някои държави по света, малкото квартално училище е взело мерки по въпроса.

"Ситуацията ескалира преди около три години, когато един от шестокласниците беше подложен на кибер тормоз. Тогава класният ръководител предложи, а след това със съгласието на родителите решихме да взимаме телефоните на децата на идване в училище. Радва ме, че само две седмици след мярката майка на една от ученичките ми сподели, че намира дъщеря си за по-спокойна", каза Борисова.

Устройствата се съхраняват в специални кутии в учителската стая, които имат номера. Учителят, който води първия час на децата, ги събира, а този, който преподава през последния, им ги връща в края на деня.

"Разбира се, по някои предмети им се раздават телефоните с учебна цел, но под контрола на преподавателите. Ние сме малко училище, имаме около 500 деца и всички са от квартала, познаваме се и ако има нещо, родителите винаги могат да се свържат с нас", каза директорката.

От асоциация "Родители" и Център за безопасен интернет са против забраната на телефоните и смятат, че отнемането им от децата само ще влоши ситуацията, като пуберите щели да намерят други начини да се разсейват.

Реклама
Реклама
Реклама