Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1886820 www.bgdnes.bg

Бил ли е убит Березовски?

Катерина Сабирова, приятелката на мъртвия руски олигарх Борис Березовски, не вярва, че той се е самоубил.

Березовски бе открит мъртъв на 23 март в дома си до Лондон, Великобритания. Той е бил намерен с белези от обесване около врата си, но без следи от насилие.

Реклама

В интервю пред руското списание „Ню Таймс" 23-годишната приятелка на Березовски казва, че се съмнява във версията за самоубийство. По думите ѝ тя и руският бизнесмен били планували пътуване до Израел, което трябвало да се осъществи само дни след смъртта му.

Сабирова потвърди също, че Березовски е написал писмо до Путин, в което го моли за прошка. Бил ѝ показал оригинала на писмото. „Той каза, че не вижда друг начин да се върне", каза тя пред изданието. След смъртта на бизнесмена от Кремъл бяха публикували писмото до Путин.

Березовски напусна Русия през 2000 година, когато Путин се качи на власт. Той бе известен критик на Кремъл и от чужбина подкрепяше руската опозиция.

Версията за самоубийство беше подхранена и от слухове за депресия на Березовски. 23 годишната му приятелка споделя, че бил психически сринат след като изгубил дело срещу бившия си бизнес партньор Роман Абрамович. Березовски беше обвинил Абрамович в измама и твърдеше, че му дължал 5 милиарда евро. Съдът бе отхвърлил искането на Березовски.

„Той казваше: представи си да ме нямаше. Всички проблеми щяха да изчезнат. Но това не беше план за действие", каза приятелката му. Тя е била извън Лондон, когато Березовски е починал. По думите й той е бил в добро настроение по време на последния им телефонен разговор ден преди инцидента.

Реклама
Реклама
Реклама