Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1886873 www.bgdnes.bg

Спипаха дилъри да продават Херакъл (6 снимки)

ГДБОП разби банда, занимавала се с незаконно придобиване, държане, трафик и търговия на културни ценности, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Антимафиотите задържали двама от водещите дилъри на антики в България, работещи и на международно ниво, малко след като осъществили поредната си сделка в петък, 29 март.

Реклама

На място са арестувани 40-годишният А.П. от Пазарджик, без криминални прояви, и съгражданинът му - 43-годишният Д.З. по прякор Пальонката, криминално проявен за незаконно притежание на движими културни ценности.

В хода на акцията са задържани и другите двама, част от бандата - 30-годишният Г.Т. от с. Сусам - осъждан ефективно за кражба, и Т.Т. (65г.) - без криминални прояви.

В операцията са участвали и служители на СБОП - Пазарджик и Хасково.

Проверени са жилища и автомобили, използвани от задържаните в Пазарджик и Хасково. Оттам са иззети множество монети и предмети от епохата на античността. Сред тях са над 200 антични монети (сребърни и златни, и няколко от бронз), много от които са част от колективна монетна находка с римски денари и антониниани; над 70 различни археологически артефакти; 5 антични пръстена; гема; камея; част от бронзов котел с орнаменти; апликации с позлата и такива с изобразени човешки и животински фигури по тях; фиали (античен съд, подобен на купа); както и бронзова фигура на Херакъл. Намерен е и скъпоструващ металдетектор.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК. Случаят е под наблюдението на Окръжната прокуратура - Пазарджик.

След 24-часовото задържане на четиримата мъже, на А.П. и Д.З. е наложена прокурорска мярка „задържане под стража" до 72 часа. Работата по документирането на случая продължава.

       

Реклама
Реклама
Реклама